Utorak 23. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Počeo “Balkan Solar Summit”, najavljena podrška investitorima

Počeo “Balkan Solar Summit”, najavljena podrška investitorima

BANJALUKA – Banski dvor u Banjaluci danas i sustra mjesto je susreta investitora, stučnjaka, kreatora i donosioci odluka okupljenih na “Balkan Solar Summitu”, stručnom skupu posvećenom solarnoj energiji.  

Otvarajući samit, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je poručio kako je Srpska spremna da čuje prijedloge i da se prilagodi svemu onome što će je u konačnosti dovesti u lidersku poziciju.

Želimo i da otvorimo prostor svim inicijativama i stvorimo pretpostavke podržimo investitore. Ono što ne želim da vidim je da investitori stoje i čekaju u redu”, kazao je Dodik.

On je obećao da će odmah nakon okončanja samita sazvati stručnjake kako bi razmotrili sve prijedloge i sugestije koje se izrode na ovoj biznis konferenciji.

Ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić rekao je prije početka samita da je broj investitora koji žele da investiraju u ovaj vid obnovlje energije iz dana u dana sve veći.

Vlada je zainteesovana da im pomaže jer joj je cilj da poveća udio obnovljivih izvora električne energije u svom bilansu.

Vlada RS je napravila velike i važne korake u razvoju solarne energije. Mi imamo interes za 2072 megavata koncesija za solarne elektrane, a dodijelili smo oko 856 megavata, ozbiljnim investitorima koji će ih sigurno izgraditi”, rekao je Đokić.

U narednom periodu, poručio je on, cilj je solarnu energiju približiti građanima.

Pokrenuli smo proces u koji želimo da ih uključimo a to je program energetske efikasnosti sa jedne, i proizvodnja električne energije kroz postrojenja na stambenim objetima sa druge strane”, kazao je on.

Siniša Maksimović, direktor preduzeća ETMAX, koje je i generalni sponzor samita  ocijenio je kako je zakonodovani i regulatorni okvir za razvoj solarne energije dobar.

Razvojna šansa koja nam se pruža u narednom periodu je ogromna i treba da je iskoristimo”, kazao je Maksimović.

Kroz dva dana konferencije biće održano osam panela i četiri predavanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti