Petak 26. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Njemačka skladišta gasa već najesen ponovo puna

Njemačka skladišta gasa već najesen ponovo puna

BERLIN – Njemačka sa gasom ove zime prolazi daleko bolje nego što je očekivala i operateri sada već računaju da će skladišta za narednu hladnu sezonu moći da napuni već u septembru. Prema podacima od srijede ujutro, skladišta su na 75,4 odsto kapaciteta.

Strahujući da će zbog ljetošnjeg prekida isporuke ruskog gasa ove zime biti kritične nestašice, novi zakon o energetici određuje da 1. februara skladišta moraju biti na 40 odsto.

Neočekivano dobroj situaciji doprinijeli su relativno topla zima i štednja, sa kojom su domaćinstva i privreda počeli daleko prije dolaska zime.

Operateri skladišta iz udruženja INES su u četvrtak saopštili da prema svakom modelu, dakle bez obzira na vremenske uslove u međuvremenu, skladišta mogu iznova popune do naredne grijne sezone.

Potrošnja je u januaru bila nešto opuštenija nego u decembru, ali deficita gasa ni sada ne treba da se plašimo ni uz ekstremno zahlađenje,” rekao je direktor INES Sebastijan Bleške.

Uz pogled na punjenje skladišta predstojećeg leta, štednja naravno ostaje relevantna, dodao je Bleške. Punjenje do vrha podrazumijeva umjerenog do velikog povećanja priliva tečnog prirodnog gasa.

Prema podacima Savezne agencije za mrežne sisteme, potrošnja gasa u zemlji je u petoj kalendarskoj sedmici ove godine bila 14,3 odsto ispod prosjeka iz 2018-21.

Ponderisane brojke prikazuju uštedu od 12 odsto, a to je blizu “kritične vrijednosti,” odnosno ponderisane uštede manje od 15 odsto, saopštila je agencija.

Nestašica gasa ove zime nadalje nije izgledna, ali “priprema za zimu 2023/24. ostaje centralni izazov i zato štedljiva potrošnja ostaje važna, navela je agencija.

Predsjednik agencije Klaus Miler je izvještaj na Tviteru propratio objavom da “dalja štednja, diverskifikacija uvoza i puna skladišta” olakšavaju pripreme za iduću zimu.

Tražeči zamjenu za ruski gas kojim je pokrivala više od polovine svojih potreba, Njemačka je već izgradila nekoliko terminala za prijem tečnog prirodnog gasa i užurbano gradi još infrastrukture.   DPA

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti