Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Solarno drveće- Po čemu se razlikuje od uobičajenih solarnih panela?

Solarno drveće- Po čemu se razlikuje od uobičajenih solarnih panela?

Solarna energija pokazala se kao veoma dragocjen izvor zelene energije, koju dobijamo preko solarnih panela postavljenih na krovovima kuća, ili kroz solarne elektrane na zemlji. Za razliku od ovako postavljenih solarnih panela, o solarnom drveću govori se rijeđe, iako je njihov značaj veliki.

Interesantna struktura, koja imitira oblik drveta, funkcioniše na isti način kao uobičajene solarne elektrane, stvarajući energiju pomoću fotonaponskih panela. Ipak, postoji nekoliko činioca zbog kojih se razlikuju.

Solarno drveće ima slabiji kapacitet kada je reč o mogućoj količini proizvodnje energije, u odnosu na solarne elektrane, a takođe i dalje predstavljaju izbor za koji je potrebno da se izdvoji više novca. Iz tog razloga, solarno drveće koristi se samo kao dopunski izvor energije i nije toliko ustaljena praksa.

Ipak, njegove prednosti proizilaze iz drugih ideja.

Biomimikrija i podizanje svesti

Sva živa i neživa priroda na planeti savršeno je usklađena, a sve što posjeduje u sebi, od izgleda do instikta, ima svoj razlog. Koristeći se principima biomimikrije, koja postaje sve zastupljenija u različitim tehnološkim inovacijama ali i širim oblastima, solarno drvo ima određene funkcije pravog drveta.

Solarni paneli koji se nalaze na vrhovima grana solarnog drveta, raspoređeni su na različitim visinama, i pod različitim uglovima, tako da imitiraju krošnju. Na taj način, omogućeno je da u svako doba dana, kako se sunce pomera, upijaju sunčevu energiju jačim intenzitetom. Neko solarno drveće ima mogućnost i da okreće, poput suncokreta, panele prema kretanju sunca.

Kao što je prethodno navedeno, solarno drveće ima slabiji kapacitet proizvodnje energije, zbog čega se i postavlja na drugačijim mestama sa drugačijom svrhom. Njegov najjači adut jeste izgled. Teško je da prolaznicima ne privuče pažnju, a kreacijom kojom je spojeno drveće i zelena energija ostavlja snažnu poruku za buđenje ekološke svesti.

Neke vrste solarnog drveća imaju mogućnost da se na njega prispoje telefoni, laptopovi i električni bicikli kako bi im se napunile baterije. Takođe, oko drveća neretko su postavljene klupe, zbog čega njegova krošnja proizvodeći hlad, može da posluži kao mesto za odmor, štiteći ljude od sunca, ali i od kiše.

Drvo jagode

Osvrtanjem na mogućnost punjenja telefona preko solarnih punjača, treba pomenuti srpsku kompaniju ,,Strawberry energy’’. Naime, naša kompanija proizvođač je prvog solarnog punjača mobilnih telefona na svetu. Solarni punjač koji je poneo naziv ,,Strawberry Tree’’ (drvo jagode), takođe dizajnom podseća na drvo. Iako nema grane, nekoliko postavljenih solarnih panela daju izgled krošnje, koja i u ovom slučaju može da bude sklonište od kiše i sunca. Energetskiportal.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti