Nedjelja 26. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Birokratija najveći problem investitorima u solarne elektrane

Birokratija najveći problem investitorima u solarne elektrane

BANJALUKA – Dokumentacija za izgradnju solarnih elektrana je preobimna i investitori na nju dugo čekaju, zbog čega ju je potrebno što prije pojednostavniti, glavni je zaključak “Balkan Solar Summita” održanog u Banjaluci.

Zbog toga je, kako se većina učesnika složila, potrebno mijenjati „pravila igre“ te donijeti jedan sveobuhvatan krucijalan dukoment u koji bi bili spojene sve stavke, te se tako olakšalo investitorima.

 Rečeno je i da je izgradnja solarnih elektrana i investiranje u solarnu energiju još uvijek relativno nova disciplina u kojoj ima više nepoznanica, kao i puno zahtjeva od nadležnih institucija, ali i samih investitora, ali da međusobnom saradnjom, dijalogom, izmjenom regulative i rješavanjem pitanja, predstoji svijetla budućnost.

Struka je istakla da je gradnja solarne elektrane ozbiljan projekat koji mora biti dobro isplaniran kako bi investicija postala opravdana.

FOTO; Capital

Pred nadležnim institucijama, kako je zaključeno, predstoji zadatak, pored izmjene regulative i rješavanje pitanja skladištenja energije iz obnovljivih izvora, kao i šta dalje sa tom energijom.

„Balkan Solar Summit“, koji je uspješno završen u Banjaluci, ispunio je sva očekivanja učesnika, obrađene su najaktuelnije teme u vezi solarne energije i solarne industrije, dati su odgovori na ključna pitanja i doneseni zaključci koji mogu biti smjernica za dalji napredak u ovoj oblasti.

Predstavnici privrednog sektora, institucija i struke, su se složili da je „Balkan Solar Summit“ ukazao na važnost povezivanja i dijaloga svih aktera u sektoru solarne industrije, od nadležnih institucija, preduzeća, izvođača, investitora, medija.

Relevantni sagovornici, agenda koja je pratila aktuelan momenat, kao i mogućnost razmijene mišljenja, iskustava i ideja, pokazali su da je dešavanje ovog formata opravdano, potrebno i da dolazi baš u pravom trenutku. Važno je prepoznati izazove i razgovarati o mogućim rješenjima, jer OIE kod nas, a posebno solarna energija, dobija sve više na značaju i prerasta u sektor sa značajnim potencijalom za rast“, rekao je nakon summita Siniša Maksimović, generalni direktor kompanije „ETMAX“.

Istakao je da su velika posjećenost i ogroman interes učesnika, investitora i medija, pokazatelj aktuelnosti „Balkan Solar Summita“, koji će još više dobiti na značaju u budućnosti, jer će se o potencijalima solarne energije tek govoriti.

Tokom panela je zaključeno da je ogromna razvojna šansa u obnovljivim izvorima, posebno solarnoj energiji, i treba je što bolje iskoristiti, ali da postoje određeni izazovi i problemi koje je moguće savladati.

Takođe, diskutovalo se i o formiranju berze električne energije, koju koči zakonska regulativa.

Zaključak tokom panela „ Banke i finansiranje solarnih elektrana“ je da će se nastaviti trend finansijske podrške investitorima. Predstavnici privrednih komora su imali zahtjeve da se takva prilika omogući i novoosnovanim firmama i startup-ovima, sa čim su se složili predstavnici bankarskog sektora.

Takođe, panelisti su se složili da status izrade integrisanog energetskog i klimatskog plana Bosne i Hercegovine, sa posebnim fokusom na obnovljive izvore energije, treba shvatiti kao razvojnu šansu, a ne zahtjev međunarodne zajednice.

Mnogo tema je obrađeno na prvom „Balkan Solar Summitu“, koji je održan 9. i 10. februara u Banjaluci, u Banskom dvoru, ali su otvorena i mnoga pitanja, na koja će biti prilike potražiti odgovore na idućoj konferenciji.

Milena Mijatović, direktorica Agencije „Mint“, koja je organizator summita, zahvalila se svim pokroviteljima, sponzorima i prijateljima konferencije, na kojoj je bilo oko 400 učesnika.

Žao mi je što smo zbog ograničenog kapaciteta morali da odbijemo sve zainteresovane, što je znak da ne smijemo stati. Mogu da najavim Balkan Solar Summit 2024. u potpuno izmijenjenom i mnogo većem formatu“, rekla je direktorica Agencije „Mint“.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti