Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostEU poklonila Srbiji 165 miliona evra paketom energetske podrške

EU poklonila Srbiji 165 miliona evra paketom energetske podrške

BEOGRAD – Sporazum za paket energetske podrške Evropske unije Srbiji, vrijedan 165 miliona evra potpisan je u utorak u Nacionalnom dispečerskom centru Elektromreže Srbije.

U prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žofrea (Emanuele Giaufret), sporazum su potpisale ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i zamjenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva, prenosi Beta.

Žofre je rekao da je sporazum konkretan primer solidarnosti EU prema Srbiji.

„Ruska invazija na Ukrajinu je poremetila energetsko snabdijevanje i predstavlja ogromne rizike po naše ekonomije. EU je reagovala da zaštiti građane i ekonomije tako što se držimo zajedno i odlučno delamo, a rezultati su impresivni diversifikovano je snabdevanje energentima i povećali smo energetsku bezbijednost“, rekao je Žofre.

Dodao je da će evropska ekonomija da nastavi da raste u 2023. godini, inflacija će biti smanjena, zaposlenost će da ostane na visokom nivou.

„Tako što se držimo zajedno možemo da uspemo u ovim teškim vremenima, a to se odnosi i na Srbiju i Zapadni Balkan“, rekao je Žiofre.

On je rekao da je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula vod der Layen) prilikom posjete Nišu prošlog oktobra rekla da šta god da EU učini u to je uključen Zapadni Balkan „jer smo toliko uzajamo povezani“.

Vučić je zahvalio EU na ogromnoj pomoći i rekao da je Srbija dobila u jednom danu od EU jedan odsto budžeta.

Dobili smo jedan odsto predviđenih prihoda za budžet. Samo u jednom danu dobili smo jedan odsto na poklon od EU. Hoću da to ljudi znaju pošto, ne rjetko potcijenjujemo ono što EU čini za nas. Oni su dali svoje pare od svojih poreskih obveznika građanima Srbije“, rekao je Vučič.

Finansijska podrška EU služiće za sprovođenje energetske mape puta Vlade Srbije, subvencije za ugrožena domaćinstva i zaštitu malih i srednjih preduzeća.

Očekuje se da se broj domaćinstava koja će ove godine dobiti finansijsku podršku, sa 68.000 biti povećan na 191.000, a da će pomoć dobiti oko 70.000 malih preduzeća.

Sredstva iz paketa će se koristiti i za podsticaje za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, subvencionisanje solarnih panela, toplotnih pumpi za privatne kuće, mala i srednja preduzeća i javne zgrade.

Jedna od mjera koja će se finansirati je povećanje konkurencije na tržištima gasa i električne energije, što podrazumeva razdvajanje i sertifikaciju svih operatera gasa, otvaranje tržišta gasa i sprovođenje aukcija za proizvodjače električne energije iz obnovljivih izvora.

Potpisivanju sporazuma su prisustvovali ministar finansija Siniša Mali, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i generalni direktor „Elektromreža Srbije“ Jelena Matejić. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti