Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Stiže novi mali električni automobil iz Kine

Stiže novi mali električni automobil iz Kine

PEKING – Na tržištu malih i kompaktnih električnih automobila u Kini postoji velika konkurencija, jer mnogi proizvođači automobila već prodaju ili razvijaju nova vozila za ovaj segment, a BYD Seagull je ozbiljan novi konkurent.

To je automobil s 5 vrata i 4 sjedišta, modernog i sportskog dizajna s velikim spojlerom iznad stražnjeg stakla i elegantnim aluminijskim naplatcima.

BYD Seagull pokreće električni motor TZ180XSH od 75 KS koji je smješten sprijeda. Najveća brzina je 130 km/h dok se električna energija skladišti u novoj BYD-ovoj (revolucioniranoj) Blade bateriji od litijuma, željeza i fosfata, piše Revija HAK.

Najavljeno je da ova baterija neće moći da se zapali, odnosno prouzrokuje požar. BYD još nije objavio domet, ali se procjenjuje na 250 do 300 kilometara prema kineskom ciklusu mjerenja, CLTC-u.

Ovaj galeb (Seagull) ima dimenzije 3780/1715/1540 mm, s međuosovinskim razmakom od 2500 i masom praznog vozila od skromnih 1160 kilograma. Na slici enterijera ističu se dvobojni ukrasi s ružičastom i crnom bojom.

Mnogi od ovih manjih automobila namijenjeni su ženskoj populaciji, pa vjerovatno i otuda ovakva kombinacija boja, objavio je Car News China.

BYD Seagull će stići na kinesko tržište automobila u drugom kvartalu. Javna premijera zakazana je za Shanghai Auto Show 2023. u aprilu, a što je najbitniji biće jeftin.

Cijena će se kretati od 60.000 do 100.000 RMB (8.230 – 13.719 eura), a to se čini jako povoljno za ono što se dobija.

Istaknimo i da BYD razmatra hoće li sa Seagullom u Evropu i svijet, a to ima puno smisla jer je jeftinih električnih automobila još uvijek vrlo malo na tržištima izvan Kine.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti