Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostKresojević: „Eko toplane“ će snositi sankcije ako obustave grijanje

Kresojević: „Eko toplane“ će snositi sankcije ako obustave grijanje

BANJALUKA – U Banjaluci tinja sukob između gradske administracije i “Eko toplana” oko poskupljenja grijanja, a cijenu će vjerovatno platiti građani koji bi mogli ostati hladnih radijatora.

Naime, iz uprave “Eko toplana” su obavijestili medije da danas očekuju reakciju Skupštine grada Banjaluka na probleme sa kojim se suočavaju u ovom preduzeću, ali ona će izostati.

Razlog je jednostavan – na dnevni red današnjeg zasjedanja nije kandidovana nijedna tačka koja se odnosi na ovo preduzeće. Samim tim odbornici nemaju tačku o kojoj bi se mogli izjasniti.

Da bi takvo tačka došla na dnevni red lokalnog parlamenta, potrebno je da je predloži administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića. To se nije dogodilo.

Gradski menadžer Bojan Kresojević je kazao da se Skupštini grada Banjaluka minimalno deset dana prije zasjedanja treba dostaviti materijal koji bi došao pred odbornike. To kako navodi u ovom slučaju nije realizovano i Skupštini grada nisu upućeni materijali koji bi se odnosili na “Eko toplane”.

Ističe da “Eko toplane” nisu ispunile svoje obaveze.

“Na sastanku sa predstavnicima preduzeća i Skupštine grada krajem januara je dogovoreno da će dostaviti informaciju o poslovanju za 2021. godinu, ali to nisu učinili. Bilo bi neprofesionalno da nešto odlučimo, a da nismo detaljno upoznati sa stanjem u preduzeću”, kazao je Kresojević.

Naglasio je da ako „Eko toplane“ mogu samo da žele ili da prijete da će obustaviti grijanje.

“To se ne smije desiti. Ako to urade snosiće sankcije”, kazao je i dodao da su njihovi medijski istupi način da izvrše pritisak.

Neprihvatljiv nivo poskupljenja koji „Eko toplane“ traže

Dobro obaviješteni sagovornici CAPITAL-a kažu da medijski istupi “Eko toplana“ predstavljaju pritisak na Grad da upute u skupštinsku proceduru zahtjev za poskupljenje cijene grijanja za 60 odsto

“Taj nivo poskupljenja nije prihvatljiv i on treba da se svede na razumnu mjeru, ali oni ne žele o tome ni da čuju. Isto tako traže dodatne subvencije, a gradski budžet to ne može da iznese”, potvrdio je naš sagovornik.

Potpredsjednik Skupštine grada Saša Čudić kaže da je stigla inicijativa da se tačka o “Eko toplanama“ uvrsti na dnevni red ali da nikakav popratni materijal nije stigao.

“Bez tog propratnog materijala u kojem je sve objašnjeno i eventualno navedeno da li se traži poskupljenje i koji su razlozi za to, mi ne možemo donijeti nikakvu odluku”, kazao je Čudić.

Obaveza predlagača je bila da dostavi izvještaj o radu “Eko toplana” za 2021. godinu i plan poslovanja i prijedlog kako će se obavljati grijna sezona u 2022/2023. godini.

“To je trebalo biti dostavljeno u prvom kvartalu prošle godine, ali to sa današnjim danom nije urađeno”, kazao je Čudić.

Grad Banjaluka je lani izdvojio dva miliona KM subvencija za “Eko toplane” kako ne bi došlo do poskupljenja grijanja.

Iz „Eko toplana“ je ranije saopšteno da bi uskoro mogli prestati sa isporukom toplotne energije, čime bi desetine hiljada korisnika usluga ovog preduzeća moglo ostati bez grijanja.

Tražili su od Grada i lokalnog parlamenta da riješe finansijske probleme u ovom preduzeću.

CAPITAL: V. P.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti