Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2Novi izum za čistu vodu - solarni sunđer filtrira zagađivače vode

Novi izum za čistu vodu – solarni sunđer filtrira zagađivače vode

NEW JERSEY-Više od dvije milijarde ljudi nema pouzdan i svakodnevni pristup čistoj pijaćoj vodi. Zato su naučnici riješili da naprave uređaj koji bi upijao čistu vodu i ostavljao zagađivače.

Istraživači sa Univerziteta Prinston razvili su solarni apsorber gel, uređaj koji bi mogao da bude ključ za pristup čistoj vodi za ljude širom svijeta. Gel nalik sunđeru je jeftin, jednostavan za upotrebu i zahtijeva samo sunčevu svjetlost da filtrira zagađivače kao što su teški metali, ulja, mikroplastika i pojedine bakterije iz vode.

Ovaj apsorber gel pokazuje skoro četvorostruko povećanje brzine filtracije u odnosu na tehnologiju prve generacije, koja je razvijena 2021. Kvadratni metar materijala debljine jedan centimetar može da proizvede više od galona vode za samo 10 minuta i može da obezbedi dovoljno čiste vode da zadovolji dnevne potrebe u mnogim dijelovima svijeta.

Istraživači ističu da ova tehnologija zapravo dovodi čovječanstvo još jedan korak bliže tome da imamo tehnologiju koju pokreće solarna energija, koja zapravo može proizvesti dovoljno čiste vode da zadovolji dnevnu potražnju. energetskiportal.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti