Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Zašto je Petrović sindikatima ERS-a dao milione maraka?

Zašto je Petrović sindikatima ERS-a dao milione maraka?

BANJALUKA, TREBINJE – Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) na čelu sa Lukom Petrovićem u posljednjih nekoliko godina na račune sindikalnih organizacija zavisnih preduzeća prebacila je milione maraka. Samo u zadnje tri godine ta cifra je iznosila 5,9 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Naši sagovornici tvrde da je riječ o kupovini radničkog mira, ali i gubitku sindikalne nezavisnosti u okolnostima kada njihovo funkcionisanje plaća uprava. Sa druge strane, sindikalci u energetskom sektoru u tome ne vide ništa sporno, pozivajući se na dogovor i kolektivni ugovor.

A po kolektivnom ugovoru iz juna 2021. godine ERS se obavezao da na ukupan iznos bruto plata radnika, njih 8.900, godišnje uplati 0,4 odsto sindikatu.

Prethodnim ugovorom plaćali su još i više, odnosno 1,25 odsto, s tim da novac nisu davali u fazi pregovaranja između dva ugovora.

U ERS-u tvrde da im je to obaveza.

Poslodavac je u obavezi da na ime organizovane socijalne i humanitarne pomoći, prevenciju radne invalidnosti i rehabilitaciju radnika, kulturnih i sportskih aktivnosti radnika, kao i liječenje radnika, na račun sindikalnih organizacija u sistemu ERS uplati novčana sredstva”, kažu oni.

Dodaju da je preduslov za prebacivanje novca da Sindikalne organizacije da, u roku od 30 dana od dana potpisivanja kolektivnog ugovora, donesu poseban pravilnik koji će utvrditi uslove i kriterijume za raspodjelu sredstava.

Predsjednik Sindikalne organizacije Rudnika i termoelektrane Gacko, Željko Tepavčević tvrdi da to nije novac sindikata, već radnika, pa tako u njihovom slučaju ovaj zakon nije prekršen.

On kaže da Sindikalna organizacija RiTE Gacko ne dobija nikakav novac ni od Uprave RiTE Gacko ni od Uprave MH ERS, te da smo pogrešno informisani ili namjerno dezinformisani.

Ova sredstva se za gore navedene namjene raspoređuju prema posebnom Pravilniku kojim su utvrđeni uslovi i kriterijumi kao i definisan način podnošenja zahtjeva od strane radnika u zavisnosti da li se radi o liječenju, prevenciji radne invalidnosti, banjskoj rehabilitaciji ili je riječ o organizovanoj humanitarnoj pomoći ili pomoći socijalno ugroženim radnicima”, kaže Tepavčević.

Na konstataciju da je ovo jedini kolektivni ugovor u Srpskoj sa ovakvim odredbama, on odgovara da to pokazuje snagu sindikata i vještinu pregovaranja.

Radnici su jedini korisnici ovih sredstava, a mi smo tražili i povećanje ovoga iznosa jer je puno radnih mjesta sa otežanim uslovima rada, a troškovi liječenja i troškovi banjske rehabilitacije se iz godine u godinu povećavaju što nam zadnjih godina predstavlja problem da izađemo u susret svim zahtjevima radnika”, zaključio je Tepavčević.

Posao sindikata nije liječenje radnika

Radnici u drugim javnim preduzećima u Srpskoj na ovakve benefite ne mogu računati.

Naš osnovni izvor finansiranja je članarina na dobrovoljnoj bazi. Preduzeće nam ne  pomaže finanansijski niti je to ikad radilo. Uglavnom gledaju da nas razbiju i podijele”, kazao je za CAPITAL predsjednik Jedinstvenog sindikata Šuma Republike Srpske Dušan Marković.

U Transparency internationalu (TI) BiH smatraju da se sindikati trebaju finansirati prvenstveno iz članarina ili drugih sopstvenih izvora.

Smatraju da bi se svako davanje poslodavca prema zakonu moglo smatrati kontrolom sindikata, zbog čega je, kako ocjenjuju, takvo ponašanje nedopušteno.

Naročito je takvo ponašanje nedopušteno u masovnim sindikatima sa brojnim članstvom koje zbog brojnosti članarina može biti nezavisno i djelovati bez finansijskog uslovljavanja u najboljem interesu radnika”, kazao je Damjan Ožegović iz TI BiH.

Petrovićevi milioni koštaju

Inače, generalni direktor ERS-a Luka Petrović se ne libi da sindikalcima skrene pažnju o tome koliko novca su dobili u posljednjih nekoliko godina.

Taj argument spremno potegne kada se neka od sindikalnih organizacija usudi pobuniti i zatražiti veća prava.

Tako je 2021. godine nezadovoljan njihovim zahtjevima, zaprijetio da bi novac koji daju sindikatu trebalo preusmjeriti u humanitarne svrhe.

Ne vjerujem da su radnici vidjeli te pare”, poručio je tada Petrović, zadajući šamar sindikalistima koji se brane da to „nisu sindikalne pare, već radničke“. CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti