Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostEIB pojačava učešće u energetskom sektoru

EIB pojačava učešće u energetskom sektoru

BANJALUKA – Evropska investiciona banka (EIB) tokom prošle godine je investirala 835,2 miliona evra u nove projekte na Zapadnom Balkanu, sa ciljem da mobiliše gotovo 3,5 milijardi evra za nove investicije, doprinoseći realizaciji Ekonomsko-investicionog plana.

Preko svog posebnog ogranka za poslove izvan EU – EIB Global banka EU je povećala tehničku podršku za nove projekte energetske efikasnosti i obnovljive energije.

Od 2020. godine, investicije Banke u regionu dostigle su 2,5 milijardi evra, podržavajući održivu zelenu i digitalnu tranziciju lokalnih privreda.

Podrška za mala preduzeća, otvaranje novih radnih mesta i dekarbonizaciju i dalje je među prioritetima EIB Grupacije, kao ključnog partnera privatnog sektora”, saopšteno je iz ove banke.

 Banka je prošle godine preko svog ogranka namijenjenog aktivnostima izvan Evropske unije – EIB Global investirala 824 miliona evra širom Zapadnog Balkana u cilju ubrzanja održive povezanosti, zaštite životne sredine, zelene tranzicije, digitalizacije i rasta privatnog sektora.

Ovi projekti su doprinijeli realizaciji Ekonomsko-investicionog plana Evropske unije za region, kao i inicijative Global Gateway.

Pored toga, Banka je mobilisala 11,2 miliona evra bespovratnih sredstava kako bi pokrenula održive projekte urbanog razvoja, energetske efikasnosti i obnovljive energije.

Uticaj našeg finansiranja u regionu odražava posvećenost i istrajnost Grupacije EIB u podršci Zapadnom Balkanu koja traje već više od 45 godina. U proteklih nekoliko godina, Evropa se suočavala sa međusobno isprepletenim krizama koje su prouzrokovale velike društveno-ekonomske poremećaje. Istovremeno, one su ubrzale zelenu i digitalnu tranziciju. Usled toga je EIB postao instrument kontraciklične ekonomske politike u okviru inicijative Tim Evropa, kako b pomogao lokalnim privredama da se brže oporave i prilagode infrastrukturu u cilju rešavanja kritičnih izazova koji su pred nama”, kazala je potpredsjednik EIB-a Liljana Pavlova.

EIB Global je od 2020. godine investirao 2,5 milijardi evra na Zapadnom Balkanu, pružajući direktnu i konkretnu podršku zemljama, pomažući dugoročni prelazak na klimatski neutralnu, energetski bezbednu i inkluzivnu privredu, uz istovremeno rješavanje hitnih posledica krize.

Sada planiramo da povećamo svoje učešće u energetskom sektoru, tako što ćemo dati doprinos paketu energetske podrške EU vrijednom milijardu evra usvojenom u decembru 2022. godine, projektima obnovljive energije, izgradnji i modernizacije energetske mreže i skladišnih objekata”, istakla je Pavlova.

Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti