Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasGazprom dogovara prodor na iransko tržište

Gazprom dogovara prodor na iransko tržište

MOSKVA- Generalni direktor kompanije Gazprom Aleksej Miler (Alexey Miller) i ambasador Irana u Rusiji Kazim Džalali (Kazim Jalali) razgovarali su o pitanjima energetske saradnje.

Gazprom i Nacionalna iranska naftna kompanija potpisali su 19. jula 2022. godine memorandum o strateškoj saradnji, koji se, između ostalog, odnosi na sljedeće oblasti: razvoj iranskih gasnih i naftnih polja, obavljanje transakcija sa prirodnim gasom i naftnim derivatima, realizaciju velikih i malih projekata u vezi sa tečnim naftnim gasom, izgradnju gasovoda i naučno-tehnološku saradnju, objavio je Seebiz pozivajući se na TASS.

Zamjenik iranskog ministra za naftu Ahmen Asadzadeh rekao je da će Rusija početi da razvija šest naftnih i dva gasna polja u Iranu, dodajući da Gazprom nudi „obećavajuću“ priliku za transport gasa preko Irana do susjednih zemalja, uključujući Pakistan i zemlje Persijskog zaliva.

Početkom novembra 2022. godine potpredsjednik ruske vlade Aleksandar Novak najavio je da će Gazprom uskoro dogovoriti tehnološke parametre projekata u Iranu i da bi ugovori za ove projekte mogli da budu potpisani do kraja novembra ove godine. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti