Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostNJemačke kompanije žele da odu u SAD

NJemačke kompanije žele da odu u SAD

BERLIN – NJemačke kompanije zainteresovane su za prebacivanje proizvodnje u SAD, pokazalo je istraživanje Trgovinske i industrijske komore Njemačke (DIHK).

One su podstaknute američkim zakonom o smanjenju inflacije (IRA) kojim administracija predsjednika Džozefa Bajdena želi da promoviše “zelene” tehnologije.

Prema objavljenom istraživanju DIHK, u kojem je učestvovalo 2.400 preduzeća iz svih sektora, jedna od deset kompanija već planira prebacivanje proizvodnje u druge države, a sve popularnije su Sjeverna Amerika i naročito SAD, prenosi Rojters.

Istraživanje pokazuje da 23 odsto proizvođača i dobavljača vozila razmišlja o premještanju proizvodnje.

EU je zabrinuta da će zahtjevi za lokalne sadržaje proizvodnje, na koje se odnosi veći dio od 369 milijardi dolara subvencija obuhvaćenih IRA, zakona koji je na snazi od 2022, podstaći evropske kompanije da se presele u SAD.

Tom šemom, predviđeno je da se poreske olakšice za nova električna vozila odnose na ona sa završnom montažom ili ključnim inputima na teritoriji SAD.

Prema ispitivanju DIHK-a, veći nego uobičajeni broj kompanija iz oblasti mehaničkog inženjerstva i firmi iz sektora hemijske industrije i proizvodnje plastike razmišlja o preseljenju proizvodnje.

U jednom drugom istraživanju njemačke privredne komore, 17 odsto njemačkih kompanija u SAD razmatra da poveća nivo investicija u toj zemlji.

“Zbog IRA je izgradnja fabrike električnih vozila u SAD postala veoma privlačna”, rekao je izvršni direktor kompanije Audi Markus Disman.

Kompanija Tesla smanjila je obim planirane proizvodnje baterija u pogonu u Brandenburgu, u Nemačkoj i dala prioritet proizvodnji u SAD, upravo zbog zakona o smanjenju inflacije.

IRA sadrži 500 milijardi dolara novih troškova i poreskih olakšica kojim se, između ostalog, žele povećati investicije u domaću proizvodnju, uz korišćenje čistih izvora energije, smanjiti troškovi zdravstvene njege i povećati prihod od poreza. B92

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti