Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Biden i Von der Leyen o čistoj energiji

Biden i Von der Leyen o čistoj energiji

VAŠINGTON – Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen će 10. marta s američkim predsjednikom Joeom Bidenom u Washingtonu razgovarati o čistoj energiji i lancima snabdijevanja, objavila je Bijela kuća u vrijeme dok se evropske države brinu da bi nove američke subvencije mogle štetiti njihovim ekonomijama.

Bidenov zakon o smanjenju inflacije, mjera vrijedna 430 milijardi dolara s velikim subvencijama za američke proizvode čiji su cilj borba protiv klimatske krize i podrška obnovljivim izvorima energije, razbjesnila je Evropu.

“Raspravljat će se o američko-evropskoj koordinaciji u borbi protiv klimatske krize kroz investicije u čistu tehnologija utemeljenih na sigurnim opskrbnim lancima”, piše u saopćenju Bijele kuće, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Industrijski zeleni plan EK-a

Biden je u decembru, tokom posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Bijeloj kući, rekao kako ta mjera, čiji je cilj jačanje američkog sektora obnovljivih izvora energije i proizvodnje poluvodiča, sadrži dijelove koji se mogu poboljšati.

Evropska komisija je u fenbruaru predstavila Industrijski zeleni plan, kao odgovor na američki zakon.

Plan predviđa povećanje državnih subvencija kako bi se jačala evropska kompetitivnost.

Von der Leyen i Biden će razgovarati i o zajedničkoj radnoj grupi za energetsku sigurnost, osnovanoj prošle godine, kojoj je cilj jačanje evropske nezavisnoti o ruskim energentima, dodaje se u saopćenju Bijele kuće.

Dvojac će razgovarati i o Kini.

Washington i saveznici proteklih sedmica upozoravaju da Kina razmatra slanje naoružanja Rusiji, što Peking odbacuje. AlJazeera

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti