Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Berlin traži nižu cijenu električne energije za svoju industriju

Berlin traži nižu cijenu električne energije za svoju industriju

BERLIN – Njemačka industrija je cijenom  nekonkurentna SAD-u i Kini i želi da se to hitno promijeni.

Vlada u Njemačkoj planira uvesti posebnu tarifu za industrijske kupce električne energije u rasponu od 0,05 do 0,09 eVra/kWh kako bi se podstakla konkurentnost zemlje i oduprla se američkim i kineskim subvencijama.

Njemački proizvođači plaćaju više nego dvostruke cijene električne energije.

Struja je oduvijek bila skupa u Njemačkoj. Istraživanje Instituta Fraunhofer iz 2015. pokazalo je da su računi za struju njemačkih kompanija u prosjeku više nego dvostruko veći od računa njihovih konkurenata u SAD-u i Kini. Podaci za Kinu su teže dostupni, ali poznato je da proizvođači solarnih panela rade s cijenom od 0,07 EUR/kWh.

Suočen s pritiskom američkog Zakona o smanjenju inflacije i godinama niskih cijena električne energije u Kini, Berlin se sada sprema uzvratiti udarac. Osim toga, Njmečka bi željela spasiti jedinog proizvođača polisilikona, Wacer Chemicals, te ojačati proizvodnju na svom teritoriju.

Dok EU podržava kompanije u kapitalno intenzivnim izdacima – ili CAPEX-u – SAD je odlučio podržati operativne troškove (OPEX), objasnio je Habeck.

Tarifa za industriju?!

Kako bi se riješila ta neusklađenost, u pripremi je posebna tarifa za industrijsku električnu energiju. Osiguravanje jeftine električne energije od proizvođača do tvrtki bila bi “komponenta” takve sheme koja funkcionira putem “tržišta”, dodao je ministar.

“Offshore vjetar, posebno će osigurati velike količine energije koju onda mogu koristiti kompanije kroz takozvane direktne ugovore o kupovini električne energije”, objasnio je.

Ali, dok ne budu dostupne dovoljne količine obnovljive energije, njemačka vlada trenutno razmatra ograničenje cijena industrijske električne energije. Pitanje takvih subvencija treba dobiti zeleno svjetlo Europske komisije jer je direktno suprotno pravilima o tržišnom natjecanju i predstavlja državnu intervenciju, ali to Habeck nije želio komentarisati, piše Euractiv.  Euractiv

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti