Petak 26. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostBudućnost privrede u inovacijama i zelenim tehnologijama

Budućnost privrede u inovacijama i zelenim tehnologijama

KOPAONIK – „Zelena ekonomija nije trend, već neophodnost. Tehnologija, digitalizacija i inovacije su odgovor na kreiranje održive budućnosti. Kompanije koje to ne budu shvatile, za deceniju ili dvije nestaće sa globalne poslovne mape“, istakla je Medeja Lončar, direktorka kompanije Simens Srbija na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu i podsjetila da evropska regulativa i finansijsko tržište prave krupne iskorake u podržavanju „zelenih projekata“. 

U okviru panela na temu finansiranja cirkularne ekonomije, direktorka Simensa je naglasila da je ova kompanija konkurentna upravo zato što je posvećena inovacijama i što održivo posluje.

„Moja poruka svim privrednicima bila bi identična onoj koju je pre 175 godina izrekao osnivač Simensa kada je istakao da ne želi da proda budućnost firme za kratkoročni profit. To je ostala smernica i pravac razvoja naše kompanije u kojoj se ne razmišlja kratkoročno, a veoma je aktuelno i danas kada pričamo o održivom razvoju“, izjavila je Lončar.

Kompanija koja je još prije 50 godina organizovala odjeljenje za zaštitu životne sredine, a prije 25 godina predstavila svoj prvi izvještaj o okolini, preteču današnjih izvještaja o održivosti, smatra da su digitalizacija u industriji i energetici, korišćenje obnovljivih izvora energije, čuvanje resursa i cirkularna ekonomija, jedini siguran put za planetu.

„Mi moramo da shvatimo da održivi razvoj nije trošak, već investicija u budućnost. Čak i u teškim vremenima treba da mislimo održivo i investiramo odgovorno kao i da ulažemo u dalju modernizaciju. Primera radi, implementacijom Simensovih tehnologija i rešenja kod naših kupaca i partnera izbegnuto je stvaranje emisije CO² za 150 miliona tona u 2022. godini“, navodi direktorka ove kompanije. energetskiportal.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti