Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3EU konačno pokreće platformu za zajedničku kupovinu plina

EU konačno pokreće platformu za zajedničku kupovinu plina

BRISEL – Evropska unija ubrzo planira poduzeti prve korake na globalnom tržištu prirodnog plina zajedničkim nastupom kao kupac plina, nastojeći sniziti cijene energije.

Iako su evropska skladišta još uvijek puna oko 58 odsto, uglavnom zahvaljujući blagoj zimi, fokus se već prebacuje na obnavljanje rezervi uoči sljedeće sezone grijanja.

Prema prvim procjenama, zajednička potražnja 27 zemalja bloka i triju susjednih zemalja iznosila je 24 milijarde kubnih metara u sljedeće tri godine, prema potpredsjedniku Evropske komisije Marošu Šefčoviču. Nakon raspisivanja konkursa u aprilu, EU očekuje da će prvi ugovori s dobavljačima od SAD-a do Bliskog istoka i Afrike biti potpisani oko juna, javlja Bloomberg.

Otvaranje registracije

EU će 15. marta otvoriti registraciju na energetskoj platformi za kompanije zainteresovane za kupovinu plina, a nekoliko dana kasnije objaviće poziv za takozvane centralne kupce i agente. Prvi će agregirati potražnju, tražiti najbolju moguću ponudu dobavljača i sklapati ugovore s krajnjim potrošačima. Agenti će pomoći u sklapanju poslova između dobavljača i krajnjih potrošača, a nudiće i pomoćne usluge, poput prevoza.

Zajednička kupovina plina novi je alat koji je blok primijenio kako bi ograničio skok u troškovima energije izazvan prekidom ruske opskrbe nakon početka rata u Ukrajini. Iako su cijene plina i električne energije trenutno samo djelić svojih rekorda postignutih u kolovozu, one ipak podstiču potrošačku inflaciju i opterećuju konkurentnost lokalnih kompanija u odnosu na konkurente u SAD-u i Kini.

Industrija želi kupiti jeftiniji plin

“Jasno je da moramo preokrenuti privrednu klimu u Evropi”, rekao je Šefčović u intervjuu. “Vjerujem da stvaramo novi sistem koji će povećati konkurenciju i dovesti nove dobavljače, te sniziti cijene energije. Otkako smo započeli ovo, postoji ogroman interes međunarodnih dobavljača.”, rekao je Šefčović, dodavši da je vidio interes za zajedničku kupovinu od industrijskih potrošača plina u sektorima kao što su proizvodnja čelika, aluminija, keramike, stakla i automobilske industrije.

Unija je prošle godine progurala čitav niz vanrednih propisa kako bi osigurala da se skokovi cijena bez presedana više ne dogode, uključujući uvođenje obvezne objedinjavanja potražnje za plinom za 15 odsto punjenja rezervi. To bi iznosilo oko 13,5 milijardi tona, što je još uvijek djelić od 338 milijardi m3 koliko je EU uvezao 2021.

U aprilu će na platformi kompanije formalno prezentovati koliko će plina željeti kupiti kroz prvi konkurs. “Velika prednost jeste to što na neki način otvaramo veliko tržište malim i srednjim kompanijama, koje inače ne bi mogle kupiti dio LNG tereta ili stupiti u kontakt s velikim energetskim kompanijama.”, rekao je Šefčovič.

Što se tiče ponude, više od 50 kompanija iz cijelog svijeta zainteresovano je za saradnju sa Evropom putem energetske platforme, rekao je Šefčovič. Nakon prvog konkursa, EU će organizovati više zajedničkih kupovina na redovnoj osnovi kako bi blok imao dovoljno plina. Bloomberg

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti