Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5HET će dobit potrošiti u investicije

HET će dobit potrošiti u investicije

TREBINJE – “Hidroelektrane na Trebišnjici” /HET/, koje su prošle godine ostvarile dobit od 23,8 miliona KM, raspodijeliće je najviše u investicije, prije svega, u izgradnju nove Hidroelektrane /HE/ “Dabar”, ali i u društveno odgovorne projekte, izjavio je Srni izvršni direktor u HET-u Ilija Tamindžija.

Tamindžija je napomenuo da će najviše sredstava iz dobiti izdvojiti za investicije u HE “Dabar”, dok za donacije mogu, po zakonu, da izdvoje do 10 odsto dobiti, a pet odsto su rezervisana sredstva.

Uspješna godina je iza nas uprkos brojnim izazovima i jednoj od najvećih suša do sada. HET iz godine u godinu pokazuje da sve bolje posluje“, rekao je Tamindžija.

On je naglasio da je dobit velika posebno kada se ima u vidu da istovremeno realizuju najveće investicije, posebno u HE “Dabar”, ali i u Trebinju, poput izgradnje mosta i obilaznice.

Tamindžija je pojasnio da su imali skoro četiri puta veću dobit nego prethodne godine zahvaljujući, prije svega, povoljnijim ugovornim uslovima sa “Elektroprivredom Republike Srpske” /ERS/.

On je dodao da ERS od proizvodnih preduzeća, među kojima je HET, kupuje struju kojom snabdijeva građane i privredu, a ostatak prodaje na tržištu i da je to uticalo i na rezultat HET-a s obzirom na to da su cijene struje na svjetskom tržištu lani bile na maksimumu.

Takođe, nismo povećavali troškove i poslovali smo domaćinski, a nismo imali ni poteškoće sa proizvodnjom uprkos suši, jer imamo obezbijeđene akumulacione izvore“, istakao je Tamindžija.

Prema finansijskim izvještajima preduzeća, ukupni prihodi HET-a lani su povećani za oko 30 miliona KM i iznosili su 93,6 miliona KM, a 2021. godine 62,9 miliona KM.   Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti