Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Struja mamac za investitore u Srpskoj

Struja mamac za investitore u Srpskoj

BANJALUKA – U prva dva mjeseca ove godine u Republici Srpskoj je osnovano 207 preduzeća, a najviše u oblasti proizvodnje električne energije, njih 28.

„Najviše novoosnovanih subjekata je bilo u Banjaluci, njih 94, dok je na drugom mjestu Bijeljina sa 22 preduzeća“, istakao je direktor Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Goran Bobar.

Naglasio je da je u januaru i februaru ugašeno 45 poslovnih subjekata, dok ih je u istom periodu lani ugašeno 56.

Takođe je pokrenuto i 19 stečajnih postupaka što je za šest više nego prošle godine kada ih je pokrenuto 13.

Rukovodilac službe prodaje APIF-a Vladimir Blagojević je istakao da je samo u februaru ukupno 38 straniih osnivača osnovalo 35 preduzeća, a najviše ih je bilo iz Srbije i to 16 i iz Slovenije 13.

Slijede Kina sa tri, dok je iz Hrvatske i Češke bio po jedan strani osnivač.

„U istom periodu prošle godine najviše stranih osnivača je bilo iz Srbije devet, iz Slovenije četiri, iz Hrvatske i Austrije po tri strana osnivača“, navedeo je Blagojević.

U APIF-u su dodali da im je do danas 19.461 poslovni subjekt predao svoj finansijski izvještaj .

„S obzirom na to da će i u narednim danima predavati finansijske izvještaje, zbog čega će morati platiti i penale (50 odsto cijene) ovo sigurno nije konačan broj“, rekao je Blagojević.

Blagojević je naglasio i da je otvoren novi rok za verifikaciju stare devizne štednje i traje do 29. februara 2024. godine.

„Ukupno je evidentirano da se radi 774, 9 miliona KM. Do sada je verifikovano 673,7 milona maraka, ostalo je još neverifkoanih 101,2 miliona KM“, precizirao je Blagojević.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti