Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasAustrija podržava zakon o zabrani prodaje auomobila

Austrija podržava zakon o zabrani prodaje auomobila

BRISEL – Austrija je već podržala dogovor o zakonu za postepen prekid prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjih sagorijevanjem od 2035. godine i ne vidi razlog da tu podršku povlači, rekla je danas austrijski ministar za klimu Leonora Gevesler.

Ona je po dolasku na sastanak ministara EU za ekologiju u Briselu naglasila da je veoma važno iznijeti jasan stav da se regulatornom nesigurnošću nanosi šteta odlukama o izbjegavanju investicija u automobilsku industriju.

Zakon EU o automobila koji ispuštaju ugljen dioksida trenutno je blokiran nakon što je njemački ministar saobraćaja Folker Vising u posljednjem momentu izrazio protivljenje, što je iznenadilo ostale članice i poslanike Evropskog parlamenta koji su ranije odobrili novu regulativu.

Nakon višemjesečnih pregovora, Evropski parlament, Evropska komisija i članice EU postigle su prošle godine saglasnost o zakonu, prema kojem bi novi automobili koji se prodaju u Uniji od 2035. godine imali nultu stopu emisija ugljen-dioksida, što bi značilo obustavu prodaje vozila sa motorima na unutrašnje sagorijevanje.

Međutim, članicama EU neophodno je odobrenje odluke prije stupanja na snagu.

Vising je krajem mjeseca izjavio da bi upotreba sintetičkih goriva trebala biti moguća i nakon isteka roka 2035. godine i od Evropske komisije je zatražio prijedlog kojim bi to bilo i omogućeno.

Zbog toga je glasanje o novom zakonu “na ledu” dok ne dobije i konačno odobrenje. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti