Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Istraga zbog povećanih cijena prirodnog gasa u Kaliforniji

Istraga zbog povećanih cijena prirodnog gasa u Kaliforniji

LOS ANĐELES – Kalifornijska regulatorna tijela pokrenula su istragu o visokim cijenama prirodnog gasa, zbog kojih su računi za komunalne usluge porasli tokom hladne i olujne zime.

Komisija za javna komunalna preduzeća Kalifornije glasala je juče za pokretanje istrage, koja će pokušati da utvrdi da li su faktori izvan onoga što se smatra normalnom tržišnom dinamikom uticali na skok cijena, prenosi Blumberg.

Na vrhuncu, cijene gasa u južnoj Kaliforniji bile su više od sedam puta nego godinu dana ranije, nakon čega su opale, ali su i dalje dve trećine više nego u ovo vrijeme prošle godine, i skoro tri puta više od američkog prosjeka.

Agencija navodi da će komisija takođe proučiti da li bi visoke cijene mogle da ugroze snabdijevanje te savezne države gasom ovog ljeta, što bi zauzvrat ugrozilo stabilnost električne mreže, jer, kako se navodi, iako Kalifornija ubrzano povećava upotrebu obnovljive energije, skoro sve njene elektrane na fosilna goriva koriste prirodni gas.

Potrošači u Kaliforniji takođe plaćaju neke od najviših cijena benzina u SAD.

Guverner Kalifornije Gevin Njusom predložio je uvođenje nove kancelarije za nadzor u okviru Komisije za energiju Kalifornije koja bi nadgledala državno naftno tržište u potrazi za znakovima manipulacije cijenama, a pored toga je predložio da se Energetska komisija ovlasti da uvede kaznu za povećanje cijena za rafinerije koje naplaćuju ”više od maksimalno dozvoljene marže” za benzin. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti