Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Na pomolu dogovor o gradnji evropske fuzijske elektrane

Na pomolu dogovor o gradnji evropske fuzijske elektrane

GRANADA – Predstavnici 15 zemalja Evropske unije (EU), među kojima je i hrvatsko izaslanstvo, okupili su se u srijedu u andaluzijskoj Granadi, gdje bi se trebali dogovoriti o upravljanju postrojenjem za ispitivanje materijala nužnih u gradnji buduće fuzijske elektrane.

Evropska unija želi do 2050. godine izgraditi prvu elektranu, u kojoj bi se struja proizvodila pomoću nuklearne fuzije, spajanjem dvaju lakših atoma vodonika u jedan teži, pri čemu bi se oslobađala ogromna energija. Kako bi se izgradila takva elektrana, potrebno je prvo ispitati materijale od kojih će biti izgrađena.

Materijali će se ispitivati u mjestu udaljenom 20 kilometara od grada Granade, gdje su počeli radovi na kompleksu za ispitivanje. Cijena kompleksa procijenjena je na 690 miliona evra, a Španija će kao glavni član konzorcijuma uložiti 50 odsto novca.

Hrvatska učestvuje sa pet odsto, a voditelj hrvatskog izaslanstva, fizičar Tonči Tadić, nedavno je rekao kako Hrvatska neće davati novac nego opremu u toj vrijednosti. Na sastanku u četvrtak moglo bi biti poznato koje će još zemlje učestvovati u preostalih 45 odsto projekta.

U Granadi su se okupili predstavnici Španije, Hrvatske, Italije, Njemačke, Francuske, Belgije, Slovenije, Slovačke, Češke, Rumunije, Austrije, Finske, Litvanije, Letonije i Mađarske. Na sastanku će učestvovati i delegacija Japana te međunarodnih organizacija EUROATOM, EUROfusion i Fusion for Energy (F4E). energypress

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti