Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostPreduzećima i domaćinstvima u BIH podrška od 20 miliona evra

Preduzećima i domaćinstvima u BIH podrška od 20 miliona evra

MOSTAR – Najmanje 4.000 stambenih objekata i 400 mikro, malih i srednjih preduzeća u BiH dobiće uskoro finansijsku podršku iz paketa energetske podrške EU u ukunom iznosu od 20 miliona evra. 

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler naglasio je da je BiH jedna od energetski najneefikasnijih zemalja u Evropi i da će paket energetske podrške EU pomoći poboljšanju energetske efikasnosti, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Ali, podrška sama po sebi neće riješiti izazov energetske neefikasnosti u BiH, tu su važne mjere i reforme koje ova zemlja treba da usvoji“, naveo je Satler.

Voditelj Odjeljenja za energetsku efikasnost Fonda za prirodnu sredinu Federacije BiH /FBiH/ Jasmina Kafedžić istakla je da će dvije komponente iz energetskog paketa podrške EU biti usmjerene za energetsku efikasnost, a da će dva entitetska fonda plasirati sredstva kroz javne pozive.

Ono što će se tražiti od korisnika su određeni kriterijumi koji pokazuju kako investicija ostvaruje energetsku efikasnost“, navela je Kafedžićeva.

Od 70 miliona evra u paketu direktne podrške za BiH, 50 miliona evra je izdvojeno za ugrožene porodice za ublažavanje efekata visokih cijena, 20 miliona evra planirano je za podršku energetskoj efikasnosti, od čega će po 10 miliona biti na raspolaganju domaćinstvima, te mikro, malim i srednjim preduzećima za poboljšanje energetske efikasnosti.

U saopštenju se navodi da bi pomenuta sredstva trebalo da budu plasirana u narednim sedmicama. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti