Četvrtak 25. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Smanjuju izvoz zbog domaće upotrebe plina?

Smanjuju izvoz zbog domaće upotrebe plina?

SIDNEJ – Australski izvoznici ukapljenog prirodnog plina (LNG) možda će morati preusmjeriti višak domaćim kupcima kako bi se spriječila potencijalna nestašica tokom zime, upozorio je u četvrtak operater tržišta energije.

Proizvođači su se prošle godine obavezali povećati proizvodnju, ali dobavljanje u južnoj Australiji naglo se smanjuje, što znači veći rizik od nestašica na kraći rok i ‘rupa’ u nabavci na duži rok, rekao je Operater australskog tržišta energije (AEMO).

“Opasnost manjka plina u svim južnim regijama u godinama od zime 2023. do 2026. i dalje nije isključena, u slučaju ekstremnih vremenskih uslova… a te rizike dodatno bi pojačale nedostatne zalihe plina u skladišitima”, rekao je Westerman.

Od 2026. Australija mora od proizvođača zatražiti dodatne obveze o pojačanim zalihama plina odnosno o dovoljnom broju projekta obnovljivih izvora energije kako bi pokrila potražnju za plinom, rekao je AEMO.

Proizvođači plina odgovaraju da oklijevaju s ulaganjima u veću proizvodnju, nakon vladinih intervencija na tržištu, uključujući priedloženi režim “razumnih cijena” plina i proširene ovlasti za preusmjeravanje plina namijenjenog izvozu na domaće tržište.

Ministar energetike Chris Bowen opovrgnuo je vezu između vladine intervencije, uključujući i 12-mjesečno ograničenje cijena plina, i nesigurnosti ulaganja, rekavši da se do 2022. gotovo sav plin prodavao po cijenama nižim od aktuelnog limita. energypress

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti