Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte pale ispod 73 dolara po barelu

Cijene nafte pale ispod 73 dolara po barelu

LONDON – Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 74 dolara po barelu pod pritiskom kontinuiranih previranja na finansijskim tržištima koja su podstakli problemi u bankarskom sektoru.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila niža 76 centi i iznosila je 73,94 dolara po barelu.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 52 centa nižoj cijeni, po 67,83 dolara po barelu, prenosi Hrportfolio.

Jutros se trguje cijenama po 72,97 dolara za barel sjevernomorske Brent nafte u Londonu, te 66,74 dolara po barelu teksaške nafte WTI, prema podacima u realnom vremenu s OilPrice.

Tržišta su u nedelji na izmaku sedmice poljuljali slom američkih banaka Silicon Valley Bank (SVB), First Repuplic i Signature Bank i problemi u švajcarskoj Credit Suisse, koji su podstakli snažan pad vrijednosti akcija banaka.

Ulagače je umirila švajcarska centralna banka koja je Credit Suissu osigurala 50 milijardi franaka pomoći. Situacija u Sjedinjenim Američkim Državama smirila se nakon odluke o isplati depozita svim klijentima i najava velikih banaka o 30 milijardi dolara pomoći First Republicu.

U petak je raspoloženje na tržištu ponovo prigušila informacija da je SVB Financial Group tražio zaštitu od povjerilaca, pa su akcije velikih banaka pale u elektronskoj trgovini prije otvaranja berzi.

Previranja na tržištima kapitala i strah od bankarske krize uticali su i na tržišta nafte, a cijene su se u četvrtak stabilizovale nakon što su saudijski mediji objavili informaciju o sastanku saudijskog ministra za energetiku princa Abdulaziz bin Salmana i potpredsjednika ruske vlade u Rijadu.

Princ Abdulaziz bin Salman i Aleksander Novak razgovarali su o nastojanjima OPEC+ da sačuva tržišnu ravnotežu i potvrdili da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici do kraja godine smanjivati proizvodnju za dva miliona barela dnevno.

Članice OPEC+ pripisale su pad cijena nafte ove sedmice finansijskim previranjima, a ne neravnoteži ponude i potražnje, dodajući da očekuju stabilizaciju tržišta.

Analitičari očekuju da će ograničena globalna ponuda podstaći cijene u bliskoj budućnosti, ukazujući na očekivani oporavak potražnje u Kini, uz približavanje američkog izvoza u martu najvišem nivu u gotovo dvije i po godine. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti