Subota 27. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasMOL Grupa primila  pošiljku sirove nafte iz Azerbejdžana

MOL Grupa primila  pošiljku sirove nafte iz Azerbejdžana

BRATISLAVA – MOL Grupa transportuje sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli u Azerbejdžanu, u kojem je MOL suvlasnik, sve do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi, saopšteno je iz ove kompanije.

Dodali su da dolazak tankera iz luke Ceyhan u Turskoj u Omišalj u Hrvatskoj te dalji transport nafte do Bratislave Jadranskim naftovodom predstavlja zaokruživanje lanca snabdijevanja.

„Nafta će se od naftnog terminala Sangachal u blizini Bakua do Ceyhana transportirati naftovodom BTC, koji je također u suvlasništvu MOL Grupe. Po dolasku iz Ceyhana u Omišalj, teret od 90.000 tona sirove nafte transportovaće se Jadranskim naftovodom u Slovnaftovu rafineriju“ , navedeno je u saopštenju.

Dodali su da MOL Grupa želi postati još važnija privredna poveznica između Azerbejdžana i srednje i istočne Evrope. U 2020. godini kompanija je preuzela 9,57 odsto udjela u naftnom polju ACG, jednom od vodećih polja azerbejdžanske privrede, kao i 8,9 odsto u naftovodu BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan).

 “Ova isporuka označava prekretnicu jer još jednom opravdava našu odluku da postanemo glavni dioničar u naftnom polju ACG u Azerbejdžanu. Sposobnost snabdijevanja naših rafinerija izvorima sirove nafte izvan Evrope daje nam dodatnu otpornost tokom perioda brzih promjena. Imamo fleksibilnost odlučivanja o tome hoćemo li prodati svoj udio nafte proizvedene u ACG-u ili ćemo je dovesti u našu ključnu regiju kako bismo doprinijeli evropskoj sigurnosti snabdijevanja energijom“, rekao je Zsombor Marton, izvršni potpredsjednik MOL Grupe za Istraživanje i proizvodnju nafte i gasa.

MOL Grupa treći je najveći investitor u projekt ACG, nakon BP-a i SOCAR-a. Ovo polje predstavlja 15  odsto ukupne proizvodnje MOL Grupe i 25 odsto ukupnih rezervi.

„MOL nastavlja uvoziti rusku sirovu naftu (REBCO) putem naftovoda Družba jer je smatra da je najbolji način koji će garantovati sigurnosti snabdijevanja gorivom u regiji srednje i istočne Evrope“, dodato je u saoštenju.

MOL Grupa je integrisana međunarodna industrija nafte i gasa sa sjedištem u Budimpešti i prisutna je u više od 30 zemalja. MOL Grupa u vlasništvu ima tri rafinerije i dva petrohemijska pogona u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, kao i maloprodajnu mrežu koja se sastoji od gotovo 2.000 maloprodajnih mjesta u deset zemalja srednje i jugoistočne Evrope.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti