Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Otvoren Samit energetike Trebinje 2023.

Otvoren Samit energetike Trebinje 2023.

TREBINJE – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas četvrti Samit energetike Trebinje SET simboličnim pritiskom tastera.

Dodik je povodom otvaranja rekao da je ovaj događaj od izuzetne važnosti za Srpsku, ali i cijelu regiju, kao i za grad Trebinje. U svjetlu događaja u Ukrajini, kaže, postalo je jasno da je pitanje energije je ključno, da bi se ispunili zahtjevi svih korisnika, posebno kada se ima u vidu zahtjev da se pređe na obnovljive izvore.

“Činjenica je da svijet prelazi više na obnovljivu energiju. Potreba za razvojem energetike definitivno nikada neće otići sa dnevnog reda. Ovo je naša glavna tema i naš fokus. Ovaj samit je doprinio našem kvalitetnijem razumijevanju procesa. Srpska izvozi 30 odsto energije i mogla bi i više da nema određene socijalne komponente. Zato smo tu, da vas sve ohrabrimo da u narednim godinama nastavite da radite i razvijate vizije energetike”, rekao je Dodik.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković je posebno istakao da Srpska ima proizvodnju od oko 1.300 megavata godišnje, da je trenutno ugovoreno oko 800 megavata u narednim projektima, a da su potencijali takvi da bismo u narednih par godina mogli doći i do 3.000 megavata.

Termoelektrane dominantne u proizvodnji struje u Srpskoj

“Energetika ne može da ostane na jednom prostoru i da bude lokalno tretirana. Bez regionalnog povezivanja nemoguće je isporučiti energiju na druge destinacije. To je naša vizija budućnosti. Nedostatak RS je što preko 60 procenata proizvodimo iz termoenergije i to moramo brzo da obrnemo u korist zelene energije. Zato je bitno da sagradimo započete kapacitete i u korist zelene energije. Srpska vidi svoju šansu u energetici i na tome namjeravamo da radimo. Svaka uložena marka u energetici u prenosu i distribuciji za nas je samo nova dobit i nova šansa”, rekao je Višković.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić kaže da je Srpska veoma posvećena razvoju energetike, posebno u posljednjih deset godina. To je sada vodeća privredna oblast, a ovaj samit u Trebinju će tome sigurno doprinijeti.

“Investitori su već uložili ogroman novac u energetske kapacitete. Potrebna nam je veća regionalna saradnja da bismo omogućili kvalitetniji prenos energije i da se ona kao resurs maksimalno ostvari. Kroz organizaciju ovog samita uvijek se može izvući više zaključaka koji će postati politika i definicija novih operativnih aktivnosti”, rekao je Đokić.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović rekao je da SET definitivno postaje regionalni događaj i skup stručnjaka u oblasti energetike. Važno je, kaže, da svi mogu čuti kvalitetnu raspravu.

“Panelisti imaju veliko znanje i žele ga iznijeti, a do petka ćemo naći zaključke koje ćemo iznijeti donosiocima odluka. Bitno je da imamo više obnovljivih izvora energije i da ćemo primjenjivati nove tehnologije. Saslušaćemo nove ideje i koristiti nove pametne tehnologije. Postoji mogućnost osnivanja udružene energetske zajednice tako da izvučemo stabilnost i nezavisnost u energetskom smislu”, rekao je Petrović.

Siniša Maksimović, direktor ETMAX-a, zlatnog pokrovitelja SET-a, kaže da i oni nastavljaju da grade partnerstva zasnovana na razmjeni informacija, okupljanja ključnih aktera u sektoru energetike, kao i pokretanju novih trendova.

Pratimo SET od prve godine održavanja, aktivno smo prisutni, jer smatramo da se radi o jednom od regionalno najvažnijih dešavanja u sektoru. ETMAX će ove godine pokazati neke od segmenata našeg rada, kao i partnera sa kojima sarađujemo, što je uz dugogodišnji rad i djelovanje na razvoju sektora solarne industrije, dovelo do toga da smo danas lideri u ovoj oblasti na našem prostoru. SET je već uveliko prepoznat kao dešavanje koje povezuje, podstiče saradnju i afirmiše dostignuća preduzeća iz elektro -energetskog sektora, tako da je naša saradnja od osnivanja SET-a uspješna i sasvim sigurno će se nastaviti i u narednom periodu. SET je rastao i etablirao se kao regionalno značajno dešavanje u elektro energetskom sektoru, a kompanijama i ostalim zainteresovanim stranama je bio potreban događaj ovakvog formata”, rekao je Maksimović za portal CAPITAL koji je medijski pokrovitelj ovog događaja.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti