Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaVuković: "Elektroprivreda RS" potrošače subvencionisala sa 192 miliona KM

Vuković: “Elektroprivreda RS” potrošače subvencionisala sa 192 miliona KM

TREBINJE – “Elektroprivreda Republike Srpske” subvencionisala je u prošloj godini potrošače električne energije sa 192 miliona KM, izjavio je danas u Trebinju izvršni direktor za snabdijevanje u ovom preduzeću Zoran Vuković.

Vuković je rekao novinarima da je na panelu “Kako se nositi sa visokim cijenama električne energije u regionu, snabdijevanje električnom energijom i izazovi daljeg razvoja tržišta električne energije” razgovarano o temama sigurnosti snabdijevanja strujom kupaca, kretanja tržišta električne energije i uticaja tržišta na cijenu struje u domaćinstvima i privredi.

On je istakao da je “Elektroprivreda Republike Srpske” subvencionisala svoje potrošače električne energije prošle godine kada je cijena struje veoma porasla zbog energetske krize.

“Prosječna cijena na berzi bila je 271,66 evra, a mi smo naše potrošače snabdijevali cijenom od 28 evra. `Elektroprivreda Republike Srpske` je potrošače u javnom snabdijevanju subvencionisala sa ukupno 159 miliona KM, dok je u tržišnom snabdijevanju privredu subvencionisala sa ukupno 33 miliona maraka, dakle sa 192 miliona KM”, rekao je Vuković.

On je ocijenio da je “Elektroprivreda Srpske” uspjela da uspješno prevaziđe krizu i da ona ne ostavi posljedice po elektroenergetski sistem.

Vuković je rekao da ovo preduzeće investira u nove objekte i obnovljive izvore energije u skladu sa standardima Energetske zajednice, navodeći da se termoelektrane neće isključiti iz pogona zbog sigurnosti potrošača.

“I ove cijene električne energije u 2023. godini sigurno su najpovoljnije u Evropi i regionu”, rekao je Vuković, navodeći da je cijena struje koju građani Republike Srpske sada plaćaju 32,8 evra po megavat-času, dok je u “Elektroprivredi Srbije” ta cijena 38,20 evra po megavat-času.

Rukovodilac Sektora za tržište u “Elektroprivredi Herceg Bosne” Ervin Leko rekao je novinarima da se na panelu moglo čuti da su prošle godine cijene struje bile 300 do 400 evra po megavat-času veće nego danas, a sad su došle na realni rang od 130 do 140 evra, te da će tako ostati u narednih godinu ili dvije.

On je naveo da će cijena električne energije zavisiti od dešavanja u Ukrajini, kao i od vremenskih prilika.

Leko kaže da su skladišta gasa puna, što garantuje bezbjednu zimu u Evropi, ali ako dođe do velikih minusa, to će se odraziti na cijenu električne energije.

“Poruka za danas je da je potrebno ulagati što više u nove objekte, prvo prenosne pa onda proizvodne, jer da bismo kvalitetno proizveli električnu energiju moramo imati kvalitetnu prenosnu mrežu”, rekao je Leko.

Panel je održan u okviru Samita energetske budućnosti “SET Trebinje 2023” koji je juče otvorio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je tom prilikom istakao da je Srpska jedini regionalni izvoznik električne energije i da izvozi oko 30 odsto svoje ukupne produkcije.

Samit, za koji se prijavilo 720 učesnika, održava se pod sloganom “Energetska stabilnost Balkana”, a organizuju ga “Elektroprivreda Republike Srpske”, grad Trebinje i preduzeće “SET Trebinje”. Održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Četvrti Samit energetike biće završen sutra.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti