Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Petrović: Očuvati energetsku nezavisnost i regionalnu saradnju

Petrović: Očuvati energetsku nezavisnost i regionalnu saradnju

TREBINJE – Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” /ERS/ Luka Petrović izjavio je danas da Republika Srpska, odnosno BiH, jedina u regionu izvozi struju, te istakao da je važno očuvati energetsku nezavisnost i saradnju između zemalja regiona da bi obezbijedili što bolje i jeftinije snabdijevanje građana strujom.

Petrović na završnoj konferenciji za novinare četvrtog Samita energetike “SET Trebinje 23” rekao da i na nas i ovaj region utiče evropska politika i energetska kriza i da zato kao mala zajednica treba da vodimo računa o energetskoj nezavisnosti i stabilnosti.

On je istakao da se pokazalo da je ovakav samit, isključivo struke i nauke, bio potreban, koji prevazilazi nacionalne i vjerske granice i na koji je došlo više od 90 odsto poslovnih partera iz energetike regiona koji su imali i poslovne sastanke i dogovore o projektima.

Petrović je zahvalio svim učesnicima i posjetiocima, posebno predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, koji je na ovom skupu inicirao izgradnju novog kongresnog centra posvećenog energetici u Trebinju, što će omogućiti da se trajno nastavi sa ovakvim stručnim skupovima.

Petrović je posebno zahvalio i ministru inostranih poslova Mađarske Peteru Sijartu koji je na otvaranju samita istakao da odluke u energetskoj tranziciji i zbog sukoba u Ukrajini trebaju biti veoma pažljive i da se treba voditi računa o snagama nacionalnih energetskih kompanija i politika, te da se ne može odjednom doći u situaciju da nema energenata, jer mnoge zemlje zbog toga imaju restrikcije, poskupljenja struje i recesije.

On je istakao da će zaključci energetskog samita iz Trebinja biti upućeni donosiocima odluka u regionu da bi zajednički prevazišli probleme, iskoristili što bolje kapacitete, postali profitabilniji, jeftiniji i nezavisniji u energetskom sektoru.

Petrović je dodao da je jedan od tih načina saradnje i ideja predsjednika Mađarske Viktora Orbana, za koju je rekao da je dobra, da se postojeći energetski sistemi uvežu na postojećoj osnovi i ako treba zajedno prave nove kapacitete i da kada nekom treba da može da se razmijenjuje energiju, što bi donijelo uštede i jeftiniju energiju.

On je naveo da su Samit u Trebinju posjetili stručnjaci iz Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Mađarske, Austrije i Kine u okviru koga je održano devet stručnih panela.

Direktor ERS je rekao da je jedan od zaključaka samita da će zbog oporezivanja emisije ugljen-dioksida koje se u Evropi već primjenjuje, a u BiH će to početi od 2026. godine, poskupiti struja iz termoelektrana nakon toga i da se na Balkanu zbog toga mora hitno raditi na puštanju u rad postrojenja na obnovljive izvore energije, u čemu je ERS u prednosti jer će u narednom periodu povećati za 33 odsto svoj portfolio “zelene energije”.

Petrović je pojasnio da su skokovi cijena struje na tržištu zbog energetske krize uticali na pražnjenje investicionog potencijala jer su kompanije morale da kupuju skupu struju na tržištu, navodeći da već došlo do stabilizacije cijena struje na tržištu, koja na berzama iznosi od 90 do 120 evra po megavat-času.

On je istakao i da će doći do integracije trgovine i tržišta struje u regionu i da će BiH jedina biti bez berze struje i da treba usvojiti prvo zakone, navodeći da će berze formirati i Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Albaniji koja će obuhvatiti i samoproglašeno Kosovo.

Petrović je ukazao i da je preopterećena prenosna mreža u regionu zbog povećanog uključenja obnovljivih izvora energije, što treba poboljšati, a potrebno je i veća primjena pametnih tehnologije i brojila, očuvanje postojećih termopostrojenja i omogućiti resurse za električne punjače za automobile, jer će se od 2030. plaćati takse za automobile na dizel i benzin.

Trodnevni Samit energetike “SET Trebinje 23.” okupio je više od 720 učesnika iz regiona, a održan je u organizaciji ERS-a, grada Trebinja i kompanije SET. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti