Petak 26. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNjemački regulator strahuje od nestašica plina iduće zime

Njemački regulator strahuje od nestašica plina iduće zime

BERLIN – Njemački energetski regulator Bundesnetzagentur, i dalje je zabrinut zbog sigurnosti snabdijevenosti plinom u zimi 2023./24., rekavši 23. marta da su pripreme za sljedeću zimsku sezonu i dalje “ključni izazov”.

Bundesnetzagentur se nastavila zalagati za uštedu plina od najmanje odsto, dakle više od cilja od 15 odsto dogovorenog na nivou EU, s obzirom na veliki uticaj na Njemačku zbog prekida isporuka ruskog plina.

Njemačka je najviše od zemalja članica EU-a stradala zbog ruskih ograničenja, pri čemu su brojni kupci bili prisiljeni kupovati skup plin na otvorenom tržištu kako bi nadoknadili ruski manjak. Strogi ciljevi Njemačke za smanjenje potražnje i povećanje skladišnih kapaciteta pomogli su joj da sigurno prođe kroz prošlu zimsku sezonu bez potrebe za prisilnim racionaolizovanjem plina.

Njemačka ove zime uglavnom ne uspjeva uštedjeti dovoljno plina

“Uspjeli smo spriječiti nestašicu plina prošle zime. Ipak, priprema za zimu 2023./2024. ostaje ključni izazov. Zato je ekonomična potrošnja plina i dalje važna”, stoji u saopštenju.

Zanimljivo je da je ponovljeno upozorenje stiglo uprkos oštrom padu potrošnje plina u Njemačkoj u 11. sedmici (13.-19. marta). Prosječna potrošnja iznosila je 2,662 TWh/d u sedmici, što je pad od 26,3 odsto u poređenju sa prosjekom 2018.-2021., ispunjavajući cilj zemlje od smanjenja od 20 odsto tek četvrti put ove godine.

U prve dvije sedmice ovog mjeseca njemačka potrošnja plina je smanjena za 30 odsto u odnosu na godinu prije, međutim ove godine samo četiri sedmice potrošnja je u Njemačkoj bila smanjena, ali manje od ciljanih 20 odsto. Trenutna popunjenost skladišta je visokih 64 odsto, a optimalna situacija s potrošnjom i visokim nivoom skladištenja potisnula je cijene na berzama na niže tako da se plinom za mjesec unaprijed trenutno trži po cca 40 EUR/MWh, javlja Platts. Energetika-net.com

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti