Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasEvropi potrebno oko 22 odsto tečnog prirodnog gasa više nego lani

Evropi potrebno oko 22 odsto tečnog prirodnog gasa više nego lani

PARIZ – Evropa će ove godine, prema riječima izvršnog direktora kompanije Total Energies Patrika Pujanea (Patrick Pouyanné), morati da uveze do 22 odsto više tečnog prirodnog gasa nego 2022. godine, kako bi nadoknadila gubitak ruskog cjevovodnog gasa.

„Starom kontinentu će ove godine biti potrebno dodatnih 15 do 25 miliona tona (od 20 milijardi do 34 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa. To bi bilo povećanje od 13 do 22 odsto“, izjavio je on, a prenosi Danas pozivajući se na magazin Nedelja Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Pujane je tokom predstavljanja najnovijih finansijskih rezultata francuskog energetskog giganta istakao da je predviđeno da će tokovi cjevovodnog gasa iz Rusije ove godine pasti na oko 27 milijardi kubnih metara, sa 60 milijardi kubnih metara prošle godine usred nastavka rata u Ukrajini.

Njegova procjena je da će vjerovatno doći do neke napetosti na tržištu tečnog prirodnog gasa do sredine godine, s obzirom na to da bi evropska potražnja za rashlađenim gorivom trebalo da premaši ponudu od procjenjenih 410 miliona tona.

„Očekivanja da će kineska privreda povećati svoju ekonomsku aktivnost znači da će ta zemlja možda morati da uzme dio ili sve od 16 miliona tona (22 milijarde kubnih metara) koje je izgubila od Evrope prošle godine“, smatra Pujane. Biznis.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti