Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija2U svih sedam rudnika održan štrajk upozorenja

U svih sedam rudnika održan štrajk upozorenja

SARAJEVO – U svih sedam rudnika uglja koji posluju u sklopu koncerna “Elektroprivreda BiH” jutros je prekinuta proizvodnja i održan jednočasovni štrajk upozorenja, u znak solidarnosti sa rudarima zeničkih rudnika, koji su proizvodnju obustavili još u petak, 24. marta, javili su federalni mediji.

Rudari jamskih pogona “Raspotočje” i “Stara jama” ne proizvode ugalj od 24. marta jer nisu dobili platu za februar, te topli obrok za januar.

“Kako je juče i dogovoreno, nakon protesta u Zenici, ni rudari ostalih šest rudnika iz našeg koncerna nisu radili prvi sat današnje prve smjene. Oni su, od 7.00 do 8.00 časova, održali štrajk upozorenja, a ako se danas do 15.00 časova ne promijeni situacija u našem rudniku, odnosno ako se ne deblokira račun preduzeća te nam ne bude isplaćena plata, Sindikat radnika rudnika FBiH donijeće novu odluku”, rekao je predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje” Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Nedžad Dizdarević.

On je naglasio da 15-ak članova tog sindikata nastavlja štrajk glađu u prostoru Doma rudara, a rudari ni jutros neće sići u jame te obnoviti proizvodnju u pogonima “Raspotočje” i “Stara jama”.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić juče je tokom protesta pred Gradskom upravom grada Zenica, koja je prije dvije sedmice blokirala račun zeničkog rudnika, najavio mogućnost organizovanja i generalnog štrajka u svim rudnicima iz koncerna “Elektroprivreda BiH” ,te da neće ostaviti na cjedilu zeničke rudare.

Grad Zenica je sredinom mjeseca ponovo blokirao račun Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica zbog čega zaposlenicima tog preduzeća nije isplaćena februarska plata i topli obrok za januar ove godine.

Grad Zenica nakon što je to preduzeće prije više od dvije godine isplatilo glavnicu duga za komunalno-građevinsko zemljište, potražuje još nešto više od 3.000.000 KM za zatezne kamate, zbog čega su u proteklom periodu nekoliko puta blokirali račun tog preduzeća. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti