Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Potpisan ugovor za solarni park „Nevesinje“ vrijedan 880 miliona KM

Potpisan ugovor za solarni park „Nevesinje“ vrijedan 880 miliona KM

BANJALUKA – Ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić i direktor banjalučke kompanije „Etmax“ Siniša Maksimović, potpisali su danas ugovor o izgradnji i korištenju solarnog parka „Nevesinje“.

Ovim činom stvorene su pretpostavke za realizaciju jednog od najvećih projekata u oblasti solarne energije kod nas, ali i u širem regionu.

Ukupna snaga panela u parku biće 500 megavata, a procijenjena vrijednost investicije je 880 miliona maraka.

Preciznije, kada bude pušten u pogon, ovaj elektro – energetski objekat moći će da snabdijeva strujom između 250.000 i 300.000 domaćinstava.

Direktor ETMAX-a Siniša Maksimović pojašnjava da je rok za završetak investicije šest godina, od čega će jedna godina biti utrošena za projektovanje.

Mi ćemo do kraja godine uraditi sve što se tiče izrade i pribavljanja tehničke dokumentacije i sa sledećom sezonom planiramo da započnemo radove koje ćemo završiti u roku“, kaže Maksimović.

Dodaje da je preduzeće na raspolaganju ima više modela iz kojeg će finansirati izgradnju parka.

Period u kojem ćemo raditi projektovanje ćemo iskoristiti da odredimo koji je to od modela finansiranja nama najprihvatljiviji, a imamo više ponuda“, zaključio je Maksimović.

Inače, ETMAX se obavezao da po osnovu jednokratne koncesione naknade uplati u budžet sedam miliona maraka, što je takođe realizovano.

Takođe, za svaki kilovat električne energije sa ovih postrojenja Srpska će dobiti 0,0055 KM.

Kompanija je preko decenije prepoznatljiva u oblasti obnovljivih izvora energije, posebno po kvalitetu projektovanja i izvođenja solarnih elektrana.

Ako se posmatraju brojevi, ETMAX je do danas projektovao i izgradio preko 250  solarnih elektrana, koje su različitih dizajna, namjene, kapaciteta.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti