Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRuski Novatek daje Shellu više od milijardu dolara

Ruski Novatek daje Shellu više od milijardu dolara

MOSKVA – Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je zahtjev Novateka da Shellu plati 1,2 milijarde dolara (ili 94,8 milijardi rubalja) od ruskog Novateka za svoj udio od 27,5 odsto u LNG projektu Sahalin-2, objavio je u utorak ruski dnevnik Kommersant, citirajući izvore upoznate s dogovorom.

Prošle je godine Putin dekretom odredio da će novoosnovana državna ruska kompanija preuzeti prava i obveze Sakhalin Energy Investment Co., zajedničkog poduzeća koje vodi naftni i plinski projekt Sakhalin-2.

Shell i japanski Mitsui i Mitsubishi bili su manjinski dioničari Sakhalin Energy Investment Co-a, čiji je najveći dioničar Gazprom.Shell ima 27,5 odsto u projektu, ali je već najavio povlačenje iz Sahalina-2. Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Shell je početkom 2022. rekao da će izaći iz svojih dioničkih partnerstava s Gazpromom i povezanim subjektima, uključujući 27,5 odsto udjela u postrojenju za ukapljeni prirodni gas Sahalin-2, 50 odsto udjela u Salym Petroleum Developmentu i projektu Gydan.

Mitsui ostaje, Novatek preuzima Shellov udio

Nakon Putinove uredbe u julu prošle godine, ruska vlada dala je manjinskim stranim ulagačima u Sahalin-2 – Shellu, Mitsui & Co i Mitsubishiju – mjesec dana da zatraže svoje udjele u novom subjektu koji zamjenjuje postojeći projekt. Shell je potvrdio da traži načine za izlazak iz projekta, dok su japanske kompanije zadržale svoje udjele.

Mitsui, koji još uvijek ima 12,5% u Sakhalin-2, rekao je u studenom da projekt ima dovoljno tehničkog znanja i iskustva za vođenje operacija bez Shella.

U ponedjeljak se ruski proizvođač LNG-a i izvoznik Novatek prijavio za kupovinu Shellovog udjela u projektu Sahalin-2. Ruska kompanija zatražila je od vlade saglasnost da se plaćanje izvrši Shellu i da se dopusti da bude primljeno na strani račun. Prema izvorima Kommersanta, Putin se složio sa zahtjevom Novateka da se novac prebaci Shellu kako bi se “minimizirali rizici za operativne aktivnosti i izvoz ugljikovodonika iz projekta”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti