Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasZemlje G7 će intenzivno podržavati proizvodnju prirodnog gasa

Zemlje G7 će intenzivno podržavati proizvodnju prirodnog gasa

VAŠINGTON – Svjetska banka će promijeniti politiku iz 2019. kada je odustala od finansiranja proizvodnje gasa.

S uzdrmanim globalnim energetskim tržištima, skupina G7 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta razmatra odobravanje novih ulaganja u prirodni gas, pokazao je nacrt dokumenta u koji je Reuters imao uvid u četvrtak.

Ministri energetike i klimatskih promjena članica G7 – Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD-a sljedeće sedmice održavaju summit u Japanu na kojem se očekuje da će raspravljati o načinima smanjenja emisija i  suočavaju se s gorućim pitanjima energetske bezbjednosti.

Prema nacrtu dokumenta, ministri će reći da će biti potrebna nova ulaganja u zalihe prirodnim plinom kako bi se riješila energetska sigurnost nakon rata Ukrajini.

“U ovom kontekstu, u ovoj konkretnoj nepredviđenoj situaciji, prepoznajemo potrebu za nužnim upstream ulaganjima u LNG i prirodni plin u skladu s našim klimatskim ciljevima i obvezama”, stoji u nacrtu izjave u koju je Reuters imao uvid. Nacrt nije konačan i još bi se mogao promijeniti do summita, čiji će Japan biti domaćin 15. i 16. travnja.

Svjetska banka će promijeniti politiku finansiranja gasa

Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji preokrenuli su tokove gasa, a EU je postala izrazito zavisna o uvozu LNG-a. Uprkos protestima ekologa, mnoge vlade i kreatori politike prepoznali su potrebu za osiguranjem pouzdanih i stabilnih zaliha gasa. Svjetska banka sada bi mogla biti otvorena za finansiranje nekih gasnih projekata, iako je obećala da će prestati finansirati naftne i gasne projekte nakon 2019.

Svjetska banka mogla bi biti otvorena za finansiranje gasnih projekata u Mozambiku kako bi osigurala veći pristup energiji ako su troškovi najjeftiniji među izvorima energije, rekla je Victoria Kwakwa, potpredsjednica Svjetske banke za istočnu i južnu Afriku, u prošlomjesečnom intervjuu za Bloomberg.

Još 2017. Grupacija Svjetske banke rekla je da nakon 2019. više neće finansirati upstream nafte i plina. No grupa je napomenula da će se “U vanrednim okolnostima razmotriti finansiranje upstream plina u najsiromašnijim zemljama gdje postoji jasna korist od uslova  pristupa energiji za siromašne i projekt se uklapa u obaveze zemalja Pariškog sporazuma.”

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti