Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Kinezi bi da grade distributivnu mrežu u Srpskoj

Kinezi bi da grade distributivnu mrežu u Srpskoj

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je da je kineska kompanija “Čajna enerdži endžiniring” veoma zainteresovana za izgradnju prenosne i distributivne mreže na prostoru Republike Srpske, BiH, ali i regiona i da može pomoći razvoj energetskog sektora na ovom području.

Naši prenosni kapaciteti su limitirani. Ova kompanija je jedna od vodećih u svijetu za izgradnju prenosne mreže, tako da će oni da se uključe u taj projekat“, rekao je Višković u Pekingu, nakon razgovora sa direktorom ove kompanije i njegovim saradnicima.

Višković je dodao da je riječ o regionalnom projektu u koji će se uključiti nekoliko zemalja zapadnog Balkana.

Oni su kao multikompanija spremni da se pojave i u tom projektu i bili su zahvalni kada smo pomenuli to pitanje“, naveo je Višković.

Premijer Srpske kaže da je siguran da će sa ovom kompanijom biti napravljen veliki broj projekata u Republici Srpskoj i da ona može pomoći razvoj energetskog sektora u Srpskoj, ali i u BiH i regionu.

Višković je napomenuo da je riječ o multikompaniji, koja je prva u Kini u sferi energetike, a bavi se između ostalog izgradnjom putne infrastrukture i zaštitom životne sredine.

On je rekao da je na sastanku bilo riječi i o zaštita životne sredine i prečišćavanju otpadnih voda, te podsjetio da je kineski partner na području Srpske već izvršio određena istraživanja i studije za prečišćavanje otpadnih voda u nekoliko gradova, između ostalih, u Doboju, Banjaluci, Prijedoru.

Višković je dodao da je predsjednik kineske kompanije obećao da će njihovi ljudi doći u Srpsku, gdje će biti nastavljeni započeti razgovori o budućim projektima.

On je naveo da su sagovornici iskazali interesovanje i za projekte u oblasti solarne energije.   Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti