Srijeda 17. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija4Solarni paneli do kraja ove ili početkom sljedeće godine

Solarni paneli do kraja ove ili početkom sljedeće godine

TREBINJE – Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je da je to preduzeće do sada primilo oko 4.900 zahtjeva građana za postavljanje solarnih panela na krovovima kuća i da očekuje da će taj projekat, koji je isplativ za građane, biti realizovan krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Petrović je rekao da su olakšali prijem zahtjeva i da je u početku potrebno samo donijeti potvrdu o vlasništvu brojila, navodeći da očekuje da će se početkom juna doći do prvog lota od 5.000 krovova.

“Potom je potrebno odabrati izvođače radova i ostalo što je neophodno za puštanje u rad tih “prozjumera” (proizvođača-potrošača) po principu ključ u ruke”, dodao je Petrović.

On je istakao da je to isplativ projekat za građane, jer 25 godina neće morati da plaćaju struju, a nakon 10 godina otplate imaće 50 odsto vrijednosti solarne elektrane u svom vlasništvu.

“Tih 50 odsto solarne elektrane koje će građani platiti u 10 godina, sa fiksnom ratom, je manje od sadašnjeg prosječnog računa za struju. Ako je sadašnji račun prosječno 70 KM, građani će plaćati 10 godina 63 KM, bez plaćanja energije i mrežarine 25 godina i nema razloga da se ovo ne približi građanima koji će tako biti energetski nezavisni”, rekao je Petrović.

On je napomenuo da projekat solarnih panela na krovovima kuća još nije realizovan jer potrošači u Srpskoj nisu osjetili energetsku krizu iz Evrope i smatraju da ništa ne moraju da ulažu, jer imaju povoljno snabdijevanje električnom energijom.

Prema njegovim riječima, tih 5.000 domaćinstava sa solarnim panelima na krovovima će proizvoditi novu električnu energiju u domaćem elektroenergetskom sistemu jednaku, na primjer, onoj koja se dobije iz solarne elektrane snage 25 megavata. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti