Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija3Sljedeće godine izgradnja solarnih elektrana u Nevesinju

Sljedeće godine izgradnja solarnih elektrana u Nevesinju

BANJALUKA – Na području opštine Nevesinje sljedeće godine počinje izgradnja sedam velikih solarnih elektrana, čija će ukupna instalisana snaga biti 500 megavata, izjavio je Srni direktor preduzeća “Etmaks” Siniša Maksimović.

Maksimović je istakao da je riječ o projektu od velikog značaja, imajući u vidu da se na globalnom nivou fokus sve više usmjerava na obnovljive izvore energije, prije svega solarne.

On je naveo da se pristupilo izradi projektno-tehničke dokumentacije, a da je vrijednost projekta procijenjena na oko 800 miliona KM.

“U skladu sa ugovorom, plaćaćemo koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po kilovatčasu”, rekao je Maksimović.

Prema njegovim riječima, prihod od koncesione naknade na godišnjem nivou bi iznosio od pet do sedam miliona KM, od čega će najveći dio biti usmjeren u budžet lokalne zajednice, a ostatak u budžet Srpske.

Strukturu solarnog parka čine jedna elektrana instalisane snage 200 megavata i šest elektrana od po 50 megavata.

Maksimović je rekao da će izgradnja solarnih elektrana biti podijeljena u četiri faze, te da “Etmaks” planira zapošljavanje oko 100 novih radnika.

“Benefiti ovog projekta su višestruki, od toga da će biti korišteni obnovljivi izvori energije, da ćemo proizvoditi dodatne količine električne energije, do toga da ćemo izgradnjom ovakvog kapitalnog projekta steći dodatna i unaprijediti postojeća znanja, čime postajemo konkurentni na globalnom tržištu”, naglasio je Maksimović.

On je napomenuo da je ugovor o koncesiji, koja je dodijeljena na period od 50 godina, potpisan sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem, te da je “Etmaks” prije potpisivanja ugovora u budžet Srpske uplatio jednokratnu naknadu u iznosu od sedam miliona KM.

Maksimović je rekao da je ovo najveći projekat ovog preduzeća koje posluje više od 10 godina i koje je do sada izgradio veći broj elektrana sa ukupnom instalisanom snagom od 60 megavata.Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti