Utorak 23. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPakistan počinje kupovati rusku naftu

Pakistan počinje kupovati rusku naftu

ISLAMABAD – Pakistan je obavio prvu narudžbu ruske sirove nafte prema novom sporazumu između Islamabada i Moskve, rekao je tamošnji ministar nafte, s jednim teretom koji će pristati u luci Karachi u maju.

Pakistanska kupovina daje Rusiji novi izlaz za svoju sirovu naftu, pridodajući sve većoj prodaji Moskve Indiji i Kini, jer preusmjerava količine sa zapadnih tržišta gdje je njezina nafta zabranjena nakon sukoba u Ukrajini. Zapad je nametnuo Rusiji cijenu 60 USD/bl, ali Reuters prema izvorima iz trgovačkih krugova saznaje da glavni kupci ruske nafte – Indija i Kina – plaćaju Rusiji iznad tog ‘price capa’.

Sirova nafta, moguće, po sniženim cijenama nudi prijeko potreban predah Pakistanu u oskudici u gotovini suočenom s krizom platnog bilansa i kritično niskim deviznim rezervama. Uvoz energije čini većinu vanjskih plaćanja zemlje.

Sirova nafta – plaćanje fleksibilno

Sporazumom će Pakistan kupovati samo sirovu naftu, a ne rafinirana goriva, a očekuje se da će uvoz dostići 100.000 barela dnevno ako prva transakcija prođe glatko, rekao je Reutersu ministar Musadik Malik u srijedu naveče.

Pakistan je 2022. uvozio 154.000 barela nafte dnevno, što je relativno jednako u odnosu na prethodnu godinu, pokazali su podaci analitičke kompanije Kpler. Većinu sirove nafte isporučio je najveći svjetski izvoznik Saudijska Arabija, a slijede je Ujedinjeni Arapski Emirati.

Kad bi ruske isporuke sirove nafte dostigle 100.000 barela dnevno, to bi značilo potencijalno veliki pad za dobavljače Pakistana s Bliskog istoka.

Malik je odbio reći hoće li se kineski juan i UAE dirham koristiti kao valute za transakcije, s obzirom da Pakistanu nedostaje dolara. Nije komentirao ni stopu uvoza.

“Neću otkrivati ništa o komercijalnoj strani posla”, rekao je. energetika-net.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti