Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostZa solarne panele u Beču 1,5 miliona evra

Za solarne panele u Beču 1,5 miliona evra

BEČ – Grad Beč je nedavno započeo akciju subvencionisanja izgradnje solarnih panela za preduzeća. U tu svrhu je izdvojeno 1,5 miliona evra.

Obezbjeđena sredstva su namijenjena privrednim društvima za postavljanje solarnih panela na nadstrešnicama iznad parkirališta, benzinskih stanica ili skladišta. Iznos finansiranja može biti do 30 odsto ukupnih prihvatljivih troškova i dodjeljuje se u vidu jednokratne subvencije za ulaganje.

Zahtjev se može podnijeti već od 1 kilovat-pika. Solarni sistemi snage do 100 kilovat-pika će se finansirati sa 750 evra po kilovat-pika, a sve preko toga sa 600 evra po jedinici mjere. Maksimalan iznos za jedno postrojenje jeste 200.000 evra.

„Grad se zalaže za razvoj obnovljivih izvora energije, kako bismo ostvarili naš ambiciozni klimatski plan do 2040. godine. Sa ovom akcijom želim da ohrabrimo što više preduzeća da iskoriste prednosti solarne energije, a istovremeno daju doprinos klimatskoj budućnosti grada“, izjavio je Jirgen Černohorski, član gradskog veća zadužen za klimu.

Rok za predaju zahtjeva je ograničen, pa grad apeluje na bečke kompanije da požure sa prijavama. Trenutno je na bečkim krovovima, fasadama i u javnom prostoru više od 5.000 fotonaponskih sistema u funkciji.  Energetski portal.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti