Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBulgartransgaz radi na gasovodu koji će biti dio EU koridora

Bulgartransgaz radi na gasovodu koji će biti dio EU koridora

SOFIJA – Gasovod za vodonik bi se trebao početi graditi krajem desetljeća.

Bugarski operator gasnog sistema Bulgartransgaz objavio je da je u ranoj fazi razvoja gasovoda i prateće infrsatrukture za vodonik, procijenjene na 860 miliona evra, koja bi bila dio budućeg evropskog vodonikovog koridora iz Jugoistočne u Centralnu Evropu, piše SeeNews.

Projekat je zamišljen kao nastavak na sličnu infrastrukturu koju u Grčkoj razvija operator DESFA, a podrazumijeva novi 250 km dugačak gasovod kroz jugoistočnu Bugarsku te dvije kompresorske stanice, objavljeno je u desetgodišnjem planu razvoja Bulgartransgaza.

Gasovod bi trebao omogućavati dvosmjerni tok vodonika između Bugarske i Grčke, s interkonekcijskom točkom Kulata-Sidirokastro. Računa se da će radovi biti ugovoreni u 2029. Projekt je dio scenarija  razvoja koje je napravila inicijativa Evropska vodonična kičma (EHB), udruženja 32 operatora gasovoda čijih je Bulgartransgaz član.

Prema planu investicija, Bulgartransgaz će alocirati 438 miliona evra do 2027. da adaptira postojeću gasnu mrežu za do deset odsto vodonika. Taj projekat, koji je dio napredne gasne mreže u Bugarskoj, još je u razvoju. Energetika.net

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti