Utorak 23. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Kako spriječiti Cyber napade u energetskom sektoru?

Kako spriječiti Cyber napade u energetskom sektoru?

NEUM – Drugog dana Energetskog Samita 2023 u BiH panel Cyber bezbijednost u energetskom sektoru, privukao je veliku pažnju učesnika budući da je riječ o jednoj od najaktuelnijih tema u oblasti energetskog sektora.

Cilj panela bio je analiza trenutnog stanja, preispitivanje kapaciteta cyber zaštite i razmatranje načina kako unaprijediti sistem odbrane od budućih napada.

Naglašena je potreba uspostavljanja tima za odgovor na incidente u kompjuterskoj sigurnosti (CERT) za energetski sektor, te za razvojem zakonodavnog okvira koji će definirati sigurnosne i cybersigurnosne zahtjeve i potrebe, kao i procedure koje će omogućiti učesnicima u energetskom sektoru da zaštite svoje objekte i poslovanje na sistematski i organizovan način.

Najveću prijetnju po pitanju zaštite podataka i projekata u energetskom sektoru, trenutno predstavlja umrežavanje uređaja za upravljanje energetskim sistemima koji nisu bili originalno kreirani za internet komunikaciju zbog čega ih je lako hakovati. Investiranje u zaštitne sisteme od potencijalnih cyber napada, kao i edukacija svih zaposlenih, jedni su od najbitnijih faktora za dalji razvoj energetskog sektora u BiH“, naglašava Ilijana Vavan, stručnjakinja za cyber bezbijednost.

Cyber napadi se već dešavaju širom regiona i u Bosni i Hercegovini, a mete su energetske kompanije i infrastruktura.

Panelisti su analizirali slučaj iz 2022. godine, u kojem je žrtva cyber napada bio Sarajevogas, a čijim se napadom direktno ugrozila mogućnost krađe podataka na hiljade građana, koji su korisnici njihovih usluga.

 „USAID EPA projekat aktivno radi na unaprjeđenju stanja u oblasti cyber sigurnosti u energetskom sektoru u Bosni i Hercegovini. Već smo svjedočili cyber napadima na energetske kompanije u BiH, stoga su razgovori i zajednički napori na obezbjeđenju cyber sigurnosti u energetskom sektoru jedan od važnijih prioriteta“, poručio je Mak Kamenica, direktor USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA).

Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz Projekat asistencije energetskom sektoru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID EPA), Britanska ambasada Sarajevo, Evropska unija u Bosni i Hercegovini, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u ime Savezne vlade Njemačke, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke, ovogodišnji su organizatori samita.

Od 26. do 28. aprila Samit je okupio predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake iz oblasti energetike i poslovne subjekte koji će kroz sedam tematskih panela, radionice te prezentacije aktuelnih projekata diskutovati o najaktuelnijim pitanjima energetskog sektora u BiH.

Agencije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti