Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostNjemačka već potrošila ovogodišnju kovtu obnovljivih resursa

Njemačka već potrošila ovogodišnju kovtu obnovljivih resursa

BERLIN – Prekomjerna potrošnja i intenzivno korišćenje prirodnih resursa stvaraju ogroman pritisak na planetu Zemlju.

Ljudi iscrpljuju prirodne resurse i prekomerna upotreba stvara deficit koji je teško nadoknadljiv. Već godinama se prati koliko je koja zemlja potrošila prirodnih resursa za tekuću godinu i već nam stižu izveštaji za 2023.

Da cijeli svijet živi onako kako se živi u Njemačkoj, već 4. maja bi potrošio obnovljive prirodne resurse za ovu godinu. Drugim riječima, da svi troše resurse i proizvode ugljen-dioksid njemačkim tempom, za puko održavanje potrebno je tri planete, navela je u srijedu organizacije za životnu sredinu i razvoj Džermanvoč, prenosi agencija dpa.

Oni se pozivaju na podatke američke organizacije Global futprint netvork (Footprint Network – GFN), koja izračunava takozvani Dan preopterećenja Zemlje za svaku državu posebno.

Dan preopterećenja toliko preuranjen uglavnom zbog emisije gasova sa efektom staklene bašte. Zemlja, međutim, mora da smanji i potrošnju sirovina na održiv obim.

„Sa teškim posledicama decenija prekomjerne eksploatacije ostaje na teret mladim i budućim generacijama, a posebno siromašnima sa globalnog juga,“ upozorio je politički direktor organizacije Kristof Bals mada su „oni najmanje doprinjeli krizi.“

Najviše resursa po stanovniku u međunarodnom poređenju troši Katar, koji je Dan preopterećenja „proslavio“ već 10. februara. Energetski portal.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti