Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeUncategorizedWestinghouse je predstavio svoj prvi mali modularni reaktor

Westinghouse je predstavio svoj prvi mali modularni reaktor

NJUJORK – Westinghouse je u četvrtak predstavio svoj prvi mali modularni reaktor AP300, smanjenu verziju svog reaktora AP1000, s ciljem da prvi isporučuje energiju u mrežu unutar deset godina.

AP300 SMR (small modular reactor), temeljen na licenciranoj i operativnoj tehnologiji vode pod pritiskom AP1000, opisan je kao “ultrakompaktna, modularno konstruirana jedinica koja koristi inovacije i operativno znanje globalne flote AP1000” i koristiće identičnu AP1000 tehnologiju uključujući “glavnu opremu, strukturne komponente, pasivnu sigurnost, dokazano gorivo i I&C sistemi”. Kompanija se nada da će ovo biti „gamechanger“ za njih ali i za svjetsku energetiku.

Westinghouse kaže da je to prvi SMR temeljen na već operativnom postrojenju i nada se da će imati koristi od dizajna koji koristi tehnologiju Gen III+ koja već ima regulatorno odobrenje u SAD-u, Velikoj Britaniji i Kini, kao i u skladu s Evropskim zakonodavnim zahtjevima. Na press konferenciji nakon objave, Westinghouse je takođe rekao da će veličina AP300 biti oko 25 odsto površine nogometnog igrališta, s ciljanim troškom po jedinici od milijardu USD.

Kreće se u licenciranje

Predsjednik Uprave Patrick Fragmanje na konferenciji za medije rekao da je sada cilj dobiti odobrenje za licenciranje od Američke nuklearne regulatorne komisije do 2027. “s obzirom na postojeću zrelost dizajna i ponovnu upotrebu sastavnih dijelova licenciranja”, nakon čega slijede tri godine za dobijanje dozvola za pojedine lokacije i daljnje tri godine za izgradnju “što znači da će za 10 godina prvi AP300 SMR učinkovito isporučiti svoju prvu snagu u mrežu”.

Kompanija vjeruje da će baza korisnika za male modularne reaktore biti šira od postojećih korisnika, te će uključivati upotrebu kao što je proizvodnja vodonika, daljinsko grijanje, desalinizacija vode i opskrba energijom za podatkovne centre.

Postoji više od 50 različitih SMR-ova u različitim fazama razvoja, s predviđanjima da će doći do velike potražnje u cijelom svijetu, s nizom različitih tvrtki koje raspravljaju o narudžbama za njih ili ih pripremaju u zemljama od Poljske do Filipina, objavio je World nuclear news. Energetika.net

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti