Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija1Cijene električne energije guše velike slovenske kompanije

Cijene električne energije guše velike slovenske kompanije

LJUBLJANA – Slovenska privreda, posebno velika preduzeća, suočavaju se s problemima zbog  visokih cijena električne energije.

S obzirom na to da kompanije u drugim evropskim zemljama imaju fiksne cijene električne energije, time se ubrzano pogoršava konkurentnost njihove privrede.

Privrednici zbog toga pozivaju Vladu da što prije djeluje i po uzoru na Njemačku zamrzne cijenu megavat sata električne energije za velike potrošače.

Dok njemačke kompanije u prosjeku plaćaju 130 evra po megavat satu električne energije, slovenske kompanije plaćaju znatno više, čak do 300 evra po megavat satu. Koliko je to velik problem slikovito je opisao Dušan Mes, generalni direktor Slovenskih željeznica.

Kad bismo kupili po 300, imali bismo 60 miliona evra više za šest mjeseci, rekao je.

“Slovenske željeznice su to izbjegle i zakupile struju po varijabilnim cijenama, no nisu sve kompanije imale tu sreću, pa je u prvim mjesecima ove godine obim proizvodnje kod nas pao za čak 15 do 20 odsto, procijenio je predsjednik GZS-a”, Tibor Šimonka.

“Sada nemamo drugog izbora nego tražiti od vlade da poduzme mjere slične onome što su učinile Njemačka i neke druge zemlje”, rekao je.

Riječ je o zamrzavanju cijene na 130 evra po megavat satu, što bi značajno popravilo situaciju za velike kompanije, koje zapošljavaju trećinu svih zaposlenih, ostvaruju više od polovine neto prihoda i čak 44 odsto dodane vrijednosti u zemlji.

Među velikim preduzećima među onima koja su najviše pogođena su trgovačka društva koja su u martu zabilježila godišnji pad od 13 odsto, gotovo najveći među zemljama EU. Predsjednica Privredne komore Mariča Lah pita se što je država učinila protiv inflacije, koja se zbog poskupljenja skupila više u državnu kasu na račun PDV-a.

Iako je pitanje retoričko, privrednici se nadaju da će ih Vlada nakon više od pola godine nagovaranja poslušati. Seebiz.eu

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti