Petak 26. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostNjemačka domaćinstva zabrinuta zbog planova dekarbonizacije grijanja

Njemačka domaćinstva zabrinuta zbog planova dekarbonizacije grijanja

BERLIN – Prema predračunima Njemačkog udruženja gradova i opština, trenutni planovi vladine koalicije za zamjenu sistema grijanja koštaće najamnje osam milijardi evra.

Od oko 180.000 njemačkih opštinskih upravnih zgrada, škola, bolnica i sportskih dvorana, većina se još uvijek grije na lož ulje ili plin. Prema podacima, četiri od deset novih zgrada još uvijek se grije na fosilna goriva.

Od 2024. nadalje, ako je moguće, svaki novopostavljeni sistem grijanja trebao bi biti napajan 65 odsto obnovljivom energijom, prema nacrtu zakona koji je usvojila Vlada. Time se želi umanjiti grijanje na fosilna goriva.

Desetine hiljada evra za zamjenu grijanja u zgradama

Ukupno 135.000 opštinskih zgrada moralo bi biti opremljeno novim grijanjem do 2045., a prema izvještaju u izdanju lokalnih novina Neue Osnabrücker Zeitung od ponedjeljka koje je vidjela DPA, udruženje kaže da bi svaki sistem koštao 60.000 evra.

Kako bi se nosile s tim, opštine i komunalna stambena industrija moraju dobiti sveobuhvatnu i dugoročnu financijsku podršku, zahtijeva Gerd Landsberg, generalni direktor udruženja, u izvještaju Neue Osnabrücker Zeitunga, jer opštine su dosad bile isključene iz obećanih subvencija.

Ne postoji neposredna obveza zamjene sistema grijanja u postojećim zgradama. Ako se uređaj pokvari i više se ne može popraviti, postoje prelazna razdoblja. Kotlovi smiju raditi na fosilna goriva samo do kraja 2044.

Kontraverzan i skup plan 

Planovi su vrlo kontraverzni. Parlamentarne konsultacije tek su počele, a izmjene zakona trebale bi biti donesene prije ljetne pauze.

Prema njemačkom Udruženju gradova i opština, ako se zakon usvoji kako je planirano, 7.000 sistema grijanja moralo bi se svake godine prebaciti na obnovljive izvore energije ili novoinstalirati. Udruženje procjenjuje dodatne godišnje troškove na 400 miliona evra.

“Može se pretpostaviti da će se troškovi amortizirati tokom radnog vremena, ali godišnja ulaganja su ogromna. Osim toga, u nebrojenim slučajevima dolazilo bi do skupih energetskih obnova, jer je gotovo 60 odsto zgrada staro 45 godina ili više,” rekao je Landsberg. Energetika-net.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti