Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomePozicija5Đokić mjesecima toleriše nezakonitu eksploataciju kamena

Đokić mjesecima toleriše nezakonitu eksploataciju kamena

TREBINJE – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić više od četiri mjeseca dozvoljava nezakonitu eksploataciju kamena na ležištu Lučin Do kod Trebinja na kojem firma „Apis“ bez neophodne dokumentacije minira i drobi kamen i proizvodi beton.

Vapaji mještana trebinjske mjesne zajednice Banjevci od čijih kuća je kamenolom udaljen svega stotinjak metara nisu nailazili na razumijevanje do početka februara ove godine kada je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik svojim rješenjem oglasio nevažećim lokacijske uslove za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena – krečnjaka na ležištu Lučin Do.

Iz trebinjskog Centra za zaštitu životne sredine kažu da su od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS nekoliko puta tražili da izvrši reviziju lokacijskih uslova i da ih proglasi nevažećim.

„U  studiji uticaja na očuvanje životne sredine nije bilo neophodne saglasnosti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH koji se odnose za očuvanje nacionalnog spomenika Mićevac u čijem obuhvatu su kamenolom i betonara koja je odmaknuta samo 150 metara od spomenika“, navodi se u dopisu ovog Centra upućenog resornom ministarstvu.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, navodi se dalje, u martu 2003. godine donijela je odluku broj: 06-6-138/03-104 da srednjovjekovni grad Mićevac proglasi nacionalni spomenik BiH, a u toj odluci se naređuje izmještanje kamenoloma koji je ranije bio u vlasništvu trebinjskog preduzeća “Neimarstvo”, a sada je u vlasništvu firme „Apis”.

„Međutim, pored svega toga, firma „Apis“ uspijeva 09.12.2021. godine da dobije lokacijske uslove za eksploataciju kamena i na osnovu toga potpiše Ugovor o koncesiji sa Komisijom za koncesiju RS“, preciziraju iz ovog Centra.

U obrazloženju rješenja ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojana Vipotnika kojim se oglašavaju nevažećim lokacijski uslovi za Lučin Do navodi se da Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS nije mogao izdati saglasnost za eksploataciju.

„S obzirom na to da se prostor za eksploataciju, prema važećoj odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, nalazi u drugoj zaštitnoj zoni u kojoj nije dopuštena izgradnja novih objekata, niti eksploatacija, Zavod ne može izdati saglasnost za predmetne radove“, navodi se u rješenju ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojana Vipotnika o koje se potpuno oglušio ministar energetike i rudarstva Petar Đokić.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva čekamo odgovor na pitanje zašto njihovo Rješenje o odobravanja radova po glavnom rudarskom projektu firmi „Apis“ nije ukinuto po sili zakona nakon što su početkom februara ukinuti lokacijski uslovi.

CAPITAL

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti