Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasOPEC ponovo zateže uzde, rastu cijene nafte

OPEC ponovo zateže uzde, rastu cijene nafte

RIJAD – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak za jedan dolar po barelu nakon što je najveći svjetski izvoznik Saudijska Arabija obećala smanjiti proizvodnju za dodatnih milion barela dnevno od jula. Analitičari prognoziraju nastavak rasta cijena nafte u neradnim sedmicama.

Fjučersi sirove nafte tipa Brent bili su na 77,15 dolara po barelu, što je povećanje od 1,02 dolara ili 1,3 odsto, nakon što je ranije dostigla najvišu sesiju od 78,73 dolara po barelu.

Američka WTI nafta porasla je za 1,02 dolara, ili 1,4 odsto, na 72,76 dolara po barelu, nakon što je dotakla najvišu unutardnevnu vrijednost od 75,06 dolara po barelu.

Terminski ugovori su porasli za više od dva odsto u petak nakon što je saudijsko ministarstvo energetike reklo da će proizvodnja kraljevine pasti na 9 miliona barela dnevno u julu s oko 10 miliona bpd u maju. Pad proizvodnje je najveći u Saudijskoj Arabiji u posljednjih nekoliko godina.

Širi dogovor OPEC+

Dobrovoljno smanjenje koje je Saudijska Arabija obećala u nedjelju dio je šireg dogovora Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovih saveznika, uključujući Rusiju, da ograniče snabdijevanje do 2024. dok grupa nastoji podstaknuti rast cijene nafte.

Grupa OPEC+, pumpa oko 40 odsto svjetske sirove nafte i ima smanjenje od 3,66 miliona bpd, što iznosi 3,6 odsto globalne potražnje. Energetika-net.com

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti