Utorak 21. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostŠpanija ostvarila san o 100 odstotnim obnovljivim izvorima energije

Španija ostvarila san o 100 odstotnim obnovljivim izvorima energije

MADRID – Španska elektroenergetska mreža je prije dvije sedmice  dobila uvid u obećavajuću budućnost obnovljive energije koja je pred nama. Tokom devet sati, između 10 i 19 časova, proizvodnja zelene električne energije bila je više nego dovoljna da pokrije 100 odstotne potražnje španskog poluostrva, što je prekretnica koja je već bila dostignuta u prethodnim prilikama, ali ne za tako dug period.

Kako kažu iz novinarske redakcije El Paíspostignuće se, osim toga, desilo u toku radnog dana (16.maja), kada je potrošnja veća, a ne na praznik ili tokom vikenda, kada potražnja naglo pada.

Španija je jedan od svjetskih lidera u oblasti obnovljivih izvora energije i njena najnovija prekretnica pokazuje sposobnosti njene infrastrukture obnovljive energije.

Činjenica da su sunce, vjetar i voda dobrim dijelom 16. maja proizveli više struje nego što su zahtijevale kompanije i domaćinstva u kontinentalnoj Španiji, ne znači da nuklearna, gasna i elektrane na ugalj su u potpunosti prestale da isporučuju energiju u sistem. To znači da su u tom vremenskom terminu čisti izvori proizvedeni dovoljno da pokriju sve domaće potrebe.

„Ono što je relevantno jeste da ovo nije nešto ciklično, već na putu da bude strukturalno, kako zbog pada potražnje, tako i, prije svega, zbog povećanja fotonaponske proizvodnje“, kaže Natalija Fabra, profesorka ekonomije na Univerzitet Karlos III u Madridu i autorka španskog predloga za reformu evropskog tržišta električne energije.

Takođe je dobro napomenuti da se prekretnica 100% zelene električne energije poklopila sa privremenom neaktivnošću tri od sedam španskih nuklearnih reaktora, dva za punjenje gorivom i jedan zbog privremene „električne anomalije“. „To je značilo da obnovljivi izvori energije imaju više prostora“, objašnjava Ksavijer Kugat, menadžer projekta u fotonaponskoj kompaniji koji je izvor statistike.

„Do 2030. Španija će imati tri nuklearna reaktora manje i ispostavilo se da obnovljivi izvori energije sami rješavaju problem“, kaže Pedro Fresko, bivši direktor Energetske tranzicije u regionu Valensije. Ne samo da nuklearna energija doprinosi manje, već su španski vodopadi, još jedan od najvećih izvora električne energije u zemlji, ozbiljno pogođeni sušom, koja smanjuje proizvodni kapacitet u mnogim oblastima. „Tačno je da je to jednokratno, i to u vrijeme veoma dobre proizvodnje iz sunca i vjetra, ali sa vrlo malo vode i sa hidroelektričnom energijom na tehničkom minimumu… i pored toga, pokrivamo 100%. Gde ćemo biti za tri godine, kada ćemo imati između 10 i 15 gigavata više fotonaponske i još pet vjetroelektrana?”, kazao je Fresko.

On dodaje da postoji ogroman prozor mogućnosti za vodonik i električne automobile, posebno u centralnim satima dana, ali da su potrebne su strategije da bi to iskoristili.  ecoportal.me

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti