Petak 26. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergija vjetraVlada Srbije odredila maksimalnu cijenu premije za vjetar i solar

Vlada Srbije odredila maksimalnu cijenu premije za vjetar i solar

BEOGRAD – Maksimalna ponuđena cijena na aukcijama za dodjelu premija za vjetroelektrane biće 105 evra po MWh, a za solarne elektrane 90 evra.

Vlada Srbije definisala je maksimalnu ponuđenu cijenu što je jedan od najvažnijih uslova za raspisivanje prvih aukcija za dodjelu premija za projekte vjetroparkova i fotonaponskih elektrana. U isto vrijeme su donesene i nove uredbe o balansnoj odgovornosti i premiji i fid-in tarifi.

Maksimalna ponuđena cijena za električnu energiju za potrebe aukcija za vjetroelektrane u sistemu tržišne premije iznosi 105 po MWh, a za solarne elektrane iznosi 90 evra, navodi se u Odluci o maksimalnoj ponuđenoj cijeni za električnu energiju za potrebe aukcija u sistemu tržišne premije koju je donijela Vlada Srbije.

Prvobitno je za vjetar bila određena cijena od 55,7 evra po mwh

Inače, cijena za vjetroparkove je već jednom određena, u novembru 2021, kada je pripremano objavljivanje aukcija, ali se od toga odustalo. Tada je cijena bila 55,7 evra po MWh. U međuvremenu je nastupila energetska kriza praćena rekordnim cijenama električne energije, koje su u regionu sa prosječnih 50-70 evra otišle na više od 500 evra, ali se poslednjih mjeseci situacija prilično stabilizovala.

Na prvim aukcijama Srbija planira da raspodjeli premije za vjetroparkove snage 400 MW i solarne elektrane kapaciteta 50 MW. Balkan green energy news

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti