Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeEnergetska EfikasnostZelena politika gasi struju u Njemačkoj

Zelena politika gasi struju u Njemačkoj

BERLIN – Šef energetske kompanije (RVE) strahuje da će na srednji rok u Njemačkoj doći do nestašice struje, što bi kompanije moglo natjerati na egzodus iz zemlje.

“Prosperitet Njemačke zasnovan je na snažnoj industriji. Oskudno snabdijevanje energijom dovešće do visokih cijena, što će ugroziti konkurentnost Njemačke kao industrijske zemlje. Sada vidimo prve znakove deindustrijalizacije”, izjavio je šef RVE Markus Kreber, a prenosi “Bild”.

On dodaje da kao industrijska lokacija, Njemačka ima ozbiljan problem.

“Nemamo na raspolaganju toliko energije koliko nam je potrebno. Ovaj jaz dovodi do visokih cijena i do opravdane zabrinutosti za konkurentnost”, nastavio je Kerber.

Jedno je sigurno: savezna vlada želi da se u proizvodnji struje u potpunosti preorijentiše na zelenu energiju. Do 2030. godine, 80 odsto energije trebalo bi da potiče od sunca i vjetra. Do 2035, sva struja bi trebalo da dolazi iz obnovljivih izvora.

Ipak, Njemačkoj će, sve više, biti potrebna struja iz inostranstva. Pošto su sredinom aprila isključene posljednje tri nuklearke, Njemačka je morala da kupuje više struje u inostranstvu nego što je isporučivala.

Šef RVE stoga poziva na “ogromna ulaganja u zelenu energiju.” Prema njegovim riječima, “volja i novac su tu, da bi se investicije zaista ostvarile, potreban je dugoročno pouzdan okvir, koji će stvoriti stvarne podsticaje.”

Kreber u svom upozorenju nije usamljen.

Generalni direktor hemijske grupe Evonik Kristijan Kulman govorio je na Njemačkom radiju o “katastrofi energetske politike.”

“U Njemačkoj plaćamo najviše cijene struje na svijetu, a svaka privreda živi i zavisi od jeftinog i dostupnog snabdijevanja energijom”, upozorio je Kulman.

Zaključak Kulmana je jednostavan:

“Njemačka je pod pritiskom kao poslovna lokacija.”

Energetski stručnjak Roland Farnung takođe poziva na uzbunu:

“Energetska politika, koju sada usvaja savezna vlada, praktično predstavlja operaciju na otvorenom srcu društva, sa značajnim rizicima za njemačke kompanije”.

Farnung prilično dobro poznaje energetska tržišta. Bio je izvršni direktor energetskih kompanija, kao što su Energie AG i Hamburgische Electricitäts-Werke.

Ukoliko se zadrži sadašnja energetska politika, on strahuje od “mnogo viših cijena struje u budućnosti.”

Konkretno, prema publikacijama Federalne mrežne agencije, Farnung predviđa da bi do 2030. troškovi za proizvodnju električne energije u Njemačkoj mogli da porastu sa sadašnjih 10,3 centa na 15 centi po kilovat satu.

Poređenja radi, U SAD su troškovi proizvodnje električne energije svega tri centa po kilovat satu, dok u Kini iznose četiri centa. To znači da će Njemačka u budućnosti još više izgubiti na konkurentnosti i, u energetskom smislu, postati još manje atraktivna lokacija.

Jasmin Fahimi, predsjednica Njemačke konfederacije sindikata (DGB), u “Handelsblatu” upozorava na egzodus njemačke industrije i poziva na osjetno sniženje industrijske cijene struje, što bi, prema njenom mišljenju, trebalo da se postigne putem subvencija.

Kako kaže Fahimijeva, “sa konkurentnim cijenama energije, visokokvalitetne lokacije mogu da se takmiče sa Kinom i na srednji i dugi rok, uz više sigurnosti za ulaganja.”

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u Njemačkoj je u prvom tromjesečju proizvedeno i isporučeno ukupno 132,8 milijardi kilovat sati električne energije, što je “neobično nizak” nivo.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti